Embedded systems
14 oktober 2013

Elektronica in SIM-kaart formaat

Modules voor snel ontwikkelen van hardware

Veel apparaten hebben eenzelfde opbouw, namelijk een microcontroller met daar omheen de hardware voor de communicatie met de buitenwereld. Dit heeft tot gevolg dat grote delen van een ontwerp hergebruikt kunnen worden in een ander ontwerp. Delen van schakelingen opslaan in een bibliotheek van de ontwerpsoftware is dan ook een methode om snel tot een nieuw ontwerp te komen. Het kan echter ook anders, namelijk met kleine, slimme kant-en-klare modules met dezelfde aansluitingen als een SIM-kaart.

Hergebruik van eerder ontworpen deelschakelingen zorgt er voor dat snel een nieuwe schakeling ontworpen is, die meteen ook aan alle eisen voldoet en geen kinderziektes meer bevat. De voordelen zijn groot en je ziet dan ook dat eigenlijk elke ontwerper dit doet. Normaal doet hij dat op basis van beproefde deelschema’s die in het nieuwe ontwerp verwerkt worden, maar Müller Industrie-Elektronik bedacht dat het anders kon. Zij hebben een serie modules gemaakt die heel gemakkelijk gekoppeld kunnen worden tot een complete schakeling.
De technologie van deze nieuwe MS-serie is gebaseerd op een innovatief modulair bouwsteenconcept met modulaire, individueel en op maat te combineren modules op SIM-kaart formaat. Door de toepassing van deze geprefabriceerde modules op een projectspecifiek moederbord in combinatie met op het project afgestemde software, kunnen verschillende industriële meettaken snel gerealiseerd worden.

Innovatie met potentie
De innovatieve basis van het ontwerp is de ‘splitsing’ van de totale, complexe hardware in modules hetgeen betekent dat het volledige circuit wordt opgedeeld in deelschakelingen. De veelgebruikte basiscircuits (input, output, meetversterker, microcontroller, analoge en interfacing, (draadloze) communicatie, etc.) zijn in een modulevorm gegoten die willekeurig worden gecombineerd tot de uiteindelijke schakeling voor de applicatie.
De modules worden op een moederbord geplaatst waarop naast de voeding nog de elektronica ondergebracht wordt die niet in modulevorm geleverd wordt (figuur 1). Op dit moederbord zijn ook een aantal SIM-kaartconnectoren geplaatst waar de modules in gestoken worden. Deze connectoren zijn dezelfde als in elke mobile telefoon en zijn daardoor goedkoop en hebben dezelfde degelijkheid als we gewend zijn van de telefoons. Door de SIM-kaartconnector kunnen modules snel en gemakkelijk uitgewisseld worden en wie slim is, plaatst op het moederbord nog minimaal één extra connector voor eventuele uitbreidingen.
Daarbij zorgt de connector voor een stevige verankering terwijl toch gemakkelijk een module verwisseld kan worden. Met name dat laatste is heel handig bij reparaties aan het uiteindelijke apparaat. Niet de complete print hoeft vervangen te worden, want het is voldoende om alleen de defecte module uit te wisselen.

Voor het complete artikel klik hier.

Voor meer informatie over de MS-serie klik hier.

Meer nieuws van Marktechnical BV
Meer nieuws over Embedded systems
Meer nieuws over enkelkaartcomputers