Beurzen, congressen, seminars, events
24 juni 2021

Electronics & Applications 2021

Weer een echte beurs als alles mee zit

Van dinsdag 28 tot en met donderdag 30 september 2021 kunnen bezoekers weer terecht in de Jaarbeurs voor een normale beurs en wel Electronics & Applications 2021. Op de beursvloer kunnen zij zich als van ouds vergapen aan de laatste innovaties, kennis opdoen tijdens het uitgebreide lezingenprogramma en informatie van exposanten tot zich nemen.

De beste Soldeerder van de Benelux.

De totale elektronicaketen staat al te trappelen om de bezoekers op de beurs E&A te verwelkomen met het hele scala uit de elektronicawereld van print tot product. Denk daarbij aan componenten, productieapparatuur en -bedrijven tot design, services en vormgeving. Daarmee is E&A 2021 de plek voor engineers, ontwerpers, ontwikkelaars en niet-techneuten die op zoek zijn naar concrete oplossingen. Niet alleen kunt u dit fraais vinden op de stands van de deelnemers, maar ook op het productieplein waar machines van diverse leveranciers samen de beursgadget Parrot produceren. Dit plein heeft als doel om de bezoekers de (nieuwe) functionaliteiten van elektronicaproductiemachines live in werking te laten zien.
Ook het geslaagde project ‘Beste Soldeerder van de Benelux’, dat een sterk competitief karakter heeft, zal een vervolg krijgen. Deelname aan deze projecten zorgen bij de bezoeker voor enthousiasme, interactie en beursbeleving.

De ‘E&A parrot’.

E&A Parrot
De gadget voor deze editie is de ‘E&A parrot’. Dit is een ‘voice recording device’ in de vorm van een papegaai met een ingebouwde microfoon die een regel tekst opneemt van een aantal seconden. De ingebouwde microcontroller vervormt deze met behulp van een aantal leuke special effects en speelt de ingesproken tekst af door de ingebouwde luidspreker. Op de beursvloer verzamelt de bezoeker door het volgen van diverse stappen de E&A Parrot. De bijzondere effecten kunnen tijdens de beurs ‘live’ geünlockt worden. De functionaliteiten in combinatie met het trendy en kleurrijke design vormen het ideale gadget voor jong en oud. Een groot voordeel van de parrot is dat deze zowel tijdens als na de beurs door bezoekers te gebruiken is.

Het seminarprogramma

Gedurende de drie dagen zullen er 12 verschillende seminars georganiseerd worden. Tabel 1 toont het overzicht van alle seminars. U ziet dat elk seminar slechts een halve dag in beslag neemt. Hierdoor is er nog tijd om ook nog de beursvloer te bezoeken.
Op het moment dat we dit schrijven wordt er van alle kanten nog hard gewerkt aan de samenstelling van de seminarprogramma’s waardoor we nog lang niet van elk seminar een voorbeschouwing kunnen geven. Hier van een aantal alvast al wel een eerste overzicht.

  • Internet of Things
    Gaat het hier om een hype of om hoop? Dat is de vraag die bij dit seminar dat gehouden wordt op dinsdagochtend 28 september. In het lezingenprogramma ‘IoT/IIoT’ belichten sprekers hoe succesvolle Industriële IoT-toepassingen ontwikkeld kunnen worden. De inburgering van Internet of Things in ons dagelijks leven is immers een feit en dat geldt ook voor Industriële Internet of Things (IIoT) toepassingen. Maar valt er niet meer uit deze technologische ontwikkelingen te halen en welke zakelijke kansen liggen er nog op dit vlak? Deze en meer vragen komen uitgebreid aan bod in het seminar ‘Internet of Things’.
    Een fraaie toepassing van IoT is te vinden in de lezing van Johan Vonk van Betronic en Herman Tuininga van Salland Electronics. Zij zullen het gaan hebben over de slimme dakgoot waarbij door IoT en continue monitoring voorspellend onderhoud mogelijk is om lekkages voor te blijven.
    Arco Snoey van TOP-electronics gaat het hebben over de nieuwe trends (naast 5G) en wat de verwachtingen voor de nabije toekomst zijn. Welke low power oplossingen verwachten we en wat gaat er gebeuren met Wifi, Bluetooth en andere LPWA technologieën zoals bijvoorbeeld Hiber en LoRa? Arco Snoey zal u een overzicht geven van de populaire protocollen en technieken en vertellen hoe een juiste keuze te maken is op basis van onder andere afmeting, stroomverbruik, dataverbruik en uiteraard de kosten.
    Ultrabreedband – Toegangscontrole en nauwkeurige tracking zijn de onderwerpen waar Mathias Laursen van LitePoint namens CN Rood het over gaat hebben. Ultrabreedbandcommunicatie is weer in opkomst. Deze keer in de IOT-industrie voor lokalisatie. Het kennen van de locatie van een object of een persoon opent mogelijkheden voor een breed scala aan nieuwe toepassingen, waaronder het volgen van patiënten in ziekenhuizen, het volgen van activa in een magazijn, navigatie in grote gebouwen, beveiligde toegang voor kantoren, etc.
    Tijdens het seminar wordt een inleiding gegeven op de IEEE-standaard achter de nieuwe High Rate Pulse (HRP) UWB en hoe frames worden geconfigureerd. Ook geeft hij een inleidingen over hoe de UWB-applicatie meetnauwkeurigheden op centimetersniveau kan bereiken en waarom de nieuwste UWB-applicatie een hoog beveiligingsniveau heeft op basis van codering.
  • Medische Elektronica
    Dit seminar dat gehouden wordt op dinsdagmiddag 28 september gaat in op de ontwikkeling, regelgeving en productie van medische elektronica en de diverse toepassingsgebieden. Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van medische elektronica, zoals de versnelde ontwikkeling en productie van medische apparatuur om Covid-19 tegen te gaan, notified bodies en de nieuwe regels voor medische hulpmiddelen (MDR).
    Het seminarprogramma informeert beursbezoekers over de ontwikkeling en productie van medische elektronica en de daarbij behorende toepassingsgebieden. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij alle voorwaarden en normeringen die om de hoek komen kijken bij de productie van medische apparatuur.
    Nu al is bekend dat de volgende firma’s één van de lezingen zullen verzorgen: Arcobel, Schurter, Telerex, 3T, Heynen en Capable.
  • 5G/Telecom
    Woensdagmiddag 29 september is het ruim baan voor 5G. De komst hiervan heeft gezorgd voor een grote toename van de bandbreedte en maakt nieuwe applicaties mogelijk. Deze nieuwe applicaties en 5G in het algemeen zijn nog volop in ontwikkeling. Een belangrijk doel is dat 5G een grote rol gaat spelen bij industriële toepassingen. Wat gaat 5G hierin betekenen op korte- en lange termijn en welke user cases zijn er reeds? Ook is een mogelijk onderwerp het testen en meten van de 5G-infrastructuur.
  • Test & Measurement of the future
    ‘Test & Measurement of the future’ is één van de seminars die donderdagochtend 30 september gehouden wordt. Zeven sprekers nemen u mee langs verschillende onderwerpen van de test- en meetwereld. Zo kunt u lezingen verwachten van CN Rood, Acal BFI, 3T, EEMC Accelonix, Tooltronics en MASER Engeneering.
    Namens Tooltronics zal Marcel Wiechmann van Hikmicro de lezing See the world in a new way houden. Dit is een lezing waarin hij het gaat hebben over alternatieve inspectiemethoden voor PCB’s. Wanneer er door de printbanen van een net geproduceerde PCB een elektrische stroom wordt gevoerd, ontstaat er warmte. Met een thermische camera kunnen we hier naar gaan kijken. Fabricagefouten worden nu zichtbaar door het opgenomen beeld te vergelijken met het thermische beeld van een print zonder fouten. Daar waar het warmtepatroon anders is, zit er een fout in de print.
    Kees Revenberg van MASER Engineering zal de lezing ‘Development of a new stress test system for Power Electronics components and modules’ geven. Dit is een lezing over de belangrijkere rol die is weggelegd voor vermogenselektronica in hoog volume markten. MASER Engineering heeft voor deze markt een nieuw stress test systeem ontwikkeld. In hun presentatie gaan ze hier dieper op in. Zo laten ze u de systeemeisen zien, het prototype en de eerste test resultaten. Ook wordt al een blik gegeven over toekomstige uitbreidingsmogelijkheden naar andere segmenten van vermogenselektronica.

En meer
Wat er allemaal nog meer op de beurs te beleven is, valt te lezen op etotaal.nl en op de site van het evenement. Hou die site dan ook de komende maanden in de gaten.

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events