Elektronica
17 mei 2017

Elco’s met een streepje voor

Nieuwe opbouw en behuizing doen veel

Elektrolytische condensatoren met hoge capaciteiten en bedoeld voor spanningen ver boven de 100 V zijn over het algemeen ronde bussen die veelal te groot en zwaar zijn om simpelweg op een print te solderen. Extra pennen of voorzieningen om deze onderdelen mechanisch goed te kunnen bevestigen, zijn heel gebruikelijk. Rond is echter lang niet altijd prettig. Een nieuwe elco van Kendeil laat zien wat er anders kan.

Dat aluminium-elco’s over het algemeen rond zijn, heeft te maken met de opbouw van dit type condensator. Meerdere opgerolde lagen folie van verschillende materialen vormen de structuur van de condensator hetgeen de vorm verklaart. Rond neemt echter meer ruimte in beslag dan recht, maar nog lastiger is het om een ronde vorm recht op een vlak oppervlak te bevestigen. Het contactoppervlak tussen de ronde vorm en het rechte oppervlak is minimaal, iets dat met name bij warmteoverdracht niet wenselijk is. Nu zal niet iedereen zich realiseren dat bij elektrolytische condensatoren koeling van belang kan zijn, maar ook deze onderdelen kunnen warm worden, iets dat niet wenselijk is voor de levensduur.

Hoge vermogens
Dat onze wereld meer en meer over gaat naar gelijkspanning, moge duidelijk zijn. Zo beginnen de elektromotoren die nog ongeregeld zijn, zeldzaam te worden en zien we dat omzetting van wisselspanning naar wisselspanning ook al veelvuldig via de weg van gelijkspanning loopt.
Ondanks dat de gelijkspanning het lijkt te winnen, is er altijd nog wissel- of pulserende gelijkspanning nodig en blijft het noodzakelijk om wisselspanning weer om te zetten in een nette gelijkspanning. Binnen dit proces zijn bufferelco’s van essentieel belang voor het verkrijgen van een nette, vlakke gelijkspanning. Door de toenemende vermogens moeten dit niet alleen elco’s zijn met een grote buffercapaciteit, maar nog belangrijker zijn de eigenschappen die een rol spelen bij het laden en ontladen van de condensator. We hebben het dan met name over de inwendige weerstand of ESR van de condensator. Deze moet zo laag mogelijk zijn. Een grote ESR begrenst immers de stroom, maar nog erger – een hoge inwendige weerstand in combinatie met hoge laad- en ontlaadstromen zorgt er voor dat de condensator warm wordt en juist door die toename van de temperatuur neemt de ESR toe wat tot nog meer warmte leidt.

>>Lees hier het complete artikel

Kendeil Srl: http://www.kendeil.com  

Beurs Electronics & Applications 2017, stand 7B038

Meer nieuws van AVE Added Value Electronics BV
Meer nieuws over Elektronica
Meer nieuws over passieve componenten