Achtergrond
6 april 2011

Eerst meten, daarna uitwerken

Dewetron combineert dat wat snel is tot een compleet beeld

Het gamma van Dewetron is behoorlijk breed en gaat van eenvoudige dataloggers tot grote meetsystemen met veel simultaan bemonsterde ingangen en hoge snelheden. Tot eind 2008 besloot menige meettechnicus gebruik te maken van één van de producten, iets waaraan door de financiele crisis deels een einde kwam. Grote projecten zoals de levering van een groot systeem voor NASA werden nog wel afgerond, maar de aankopen voor troubleshooters, onderhoudsafdellingen, automotive- en staalsector werden per direct on-hold gezet. Toch is men doorgegaan met ontwikkelen met als resultaat een aantal slimme producten die het uitvoeren van metingen alleen maar vergemakkelijkt.

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen gedurende de economische crisis was de compacte DEWE-43 (een kleine meetunit met acht A/D-converters van 24-bit, acht counters en twee CAN-bus interfaces – zie figuur 1) in een compacte robuuste behuizing uit één stuk aluminium gefreesd. Samen met de eigen meetsoftware vormt het een compleet systeem voor data acquisitie via de USB2 poort van de PC.
Kort daarna kwam hetzelfde systeem maar dan voorzien van een robuuste interne PC voor stand-alone-toepassingen, uiteraard ook in één massieve compacte aluminium behuizing.
Voor industriële toepassing is galvanische scheiding vaak essentieel om veilig aan installaties te kunnen meten. Vaak is dan ook de noodzaak aanwezig om direct hoge spanning te kunnen meten zoals 400Vac of hoger zoals bij windmolens. Door het front-end van de DEWE-43 te combineren met de DAQP isolatieversterkers, kon op relatief eenvoudige wijze een nieuw systeem op de markt gebracht worden met hogere prestaties dan voorheen. Met name bij energiebedrijven, offshore firma’s en binnen de automotive bleek dit systeem goed ingezet te kunnen worden.
Op het gebied van de alles-in-één instrumenten zijn de nieuwe DEWE-2600 (figuur 2) en DEWE-3020 het meest populair. Het voordeel van alles-in-één is, dat men alle componenten kan afstemmen op de huidige en toekomstige projecten en het systeem kan uitbreiden waar nodig. Bij dergelijke systemen heeft men ook niet de ‘onzekerheidsfactor’ van de laptop, welke vaak geplaagd wordt door virusscanners, beperkingen door de IT-afdeling en de gevoeligheid van diefstal. Daarnaast is alles perfect op elkaar afgestemd voor maximale prestaties, hoge robuustheid en de mogelijkheid van veel kanalen.
Maar wat is een goed meetsysteem zonder software? Zelf software schrijven is natuurlijk een oplossing maar dat kost veel tijd en dus geld. Daarbij zijn het de meetproblemen die onverwachts opduiken die het lastig maken. Software die gemakkelijk in het gebruik is, heeft dan grote voordelen. Immers het probleem van nu dient tegenwoordig gisteren te zijn opgelost. Daarnaast is bij veel bedrijven het aantal technici teruggelopen waardoor er ook minder mankracht beschikbaar is.

De nieuwste versie DEWESoft
Reeds in 1996 had Dewetron gezien dat virtuele instrumentatie voor een grote doelgroep alleen bruikbaar als er ‘instrument-software’ beschikbaar is. De eerste release was genaamd DEWEScope en ontwikkeld in een bekende programmeeromgeving. De applicatie bleek achteraf behoorlijk groot te zijn, waardoor de gewenste snelheid niet haalbaar was. Ook het debuggen was complex door de vele cross-links in de applicatie. Na een jaar ontwikkelen, werd besloten om de stekker uit dit project te trekken en het over een andere boeg te gooien. Hieruit ontstond DEWESoft, een programma in machinetaal, dat compact, snel en vooral stabiel was. In 2000 kwam de eerste grote release op de markt als DEWESoft 5. Deze had een aantal instrumentfuncties zoals een recorder, een oscilloscoop, digitale- en analoge meters en een snelle FFT. Bijna drie jaar later kwam versie 6 met nieuwe mogelijkheden zoals formules, software-filters en het combineren van verschillende instrumenten in één scherm. Ook daarna bleef het programma zich ontwikkelen met nieuwe opties zoals Power Analyzer en Combustion Analyzer (met o.a. drukmeting in de cilinders van motoren). De laatste grote update aan versie 6 kwam met de introductie van de DEWE-43. Men was toen overigens al een jaar bezig met de versie 7 die een totaal nieuwe structuur heeft gekregen, maar voor bestaande gebruiker toch snel weer vertrouwd zal zijn.

Voor meer informatie www.dewesoft.com

Voor het complete artikel klikt u hier

Meer nieuws van Dewetron Benelux BV