Achtergrond
16 juni 2010

Economische upswing in aantocht

Nog maar een paar maanden tot HET Instrument 2010 losbarst.

De Nederlandse economie krabbelt langzaam op. We moeten het hebben van verbetering van onze productiviteit. De inzet van nieuwe technologie is daarbij cruciaal. De bedrijven die dergelijke technologie beschikbaar maken voor de Nederlandse markt maken zich op voor een stevige marktimpuls eind september. Tijdens HET Instrument 2010, van 28 september tot en met 1 oktober, presenteren ruim vierhonderdvijftig toonaangevende bedrijven in de RAI een enorme reeks van mogelijkheden in drie segmenten: industriële elektronica, industriële automatisering en laboratorium technologie. 

Bedrijven en research & development organisaties die deel willen uitmaken van de economische push die verwacht mag worden van het grootste technologie-evenement van de Benelux, zorgen dat ze die week in hun agenda plannen. Het is verstandig om nu al te volgen hoe dit evenement wordt voorbereid, welke technologie daar gepresenteerd gaat worden en door wie. Het gaat daarbij niet alleen om de standpresentaties op de beursvloer, maar nadrukkelijk ook om het conferentie-programma. Met een twintigtal dagdeel-seminars, verdeeld over vier dagen, met in totaal zo’n honderdvijftig hoogwaardige sprekers, is dit conferentieprogramma uniek in zijn soort in Nederland.

RoHS-inspectie
Eén van de seminars gaat over RoHS-inspectie. De Europese wetgeving is op 1 juli 2006 in werking getreden. De elektronica-industrie heeft wereldwijd miljarden geïnvesteerd, om RoHS-compliant producten te kunnen realiseren en de inspectie komt op gang. Wat betekent dat voor u? Meer dan u waarschijnlijk vermoedt. Publiciteit wordt helaas alleen gehaald als kranten kunnen schrijven over het gebruik van lood in speelgoed of vibrators. Het onderwerp vraagt om meer diepgang bij industriële producten.
Een importeur wordt volgens de wet gezien als producent en is daardoor verantwoordelijk voor het volgen van de wetgeving. U weet dan echter niet 100% zeker of de producten RoHS compliant zijn. Tijdens het seminar krijgt u de gelegenheid gratis uw producten te testen. Aan het einde van het seminar worden testresultaten getoond en de werkwijze toegelicht. De testen zijn normaal gesproken duur en ook de testinstanties gebruiken deze apparatuur.
Vanaf 1 juli 2006 vielen sommige productgroepen onder uitzonderingen en betrokken bedrijven hoefden nog niet te veranderen. De uitzonderingen gaan in de komende jaren vervallen en VROM-Inspectie intensiveert controles. Hoe moet u bij die wijziging uw verantwoordelijkheid oppakken?
De elektronica wordt sinds 2006 anders ontwikkeld en geproduceerd, om RoHS compliant te zijn. De wetgeving heeft impact op het uiteindelijke gebruik. Dat betekent ook dat men in gebruik van elektronica in onderwijs, zorg en onderhoud moet voldoen aan de RoHS-directive.
Als u dan een RoHS-compliant product heeft, vraagt u zich vanzelfsprekend af of de producten op vergelijkbare manier blijven functioneren en minstens zo lang meegaan. De betrouwbaarheid van duurzame producten wordt toegelicht door deskundige bedrijven.

Voor het complete artikel klikt u hier

In de septembereditie van e-totaal komen we nog uitgebreid terug op de beurs. Wie nu al meer informatie wil hebben, kan dat vinden op www.hetinstrument.nl.

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches