Achtergrond
26 november 2009

Driver voor hoogvermogen LED-lampen

Een regelende schakelende stroombron met slechts één IC.

De nieuwe LT3743 van Linear Technology maakt het mogelijk om hoogvermogen LED-lampen te maken voor applicaties waar veel licht gevraagd wordt. Bij dit IC gaat het om een synchrone step-down-LED-driver die speciaal bedoeld is voor hoge stromen. Met dit nieuwe regel-IC kan vrij gemakkelijk een schakelende stroombron gemaakt worden die in staat is om 20 A te leveren en waarvan de uitgangsstroom te regelen is om zo de LED’s te kunnen dimmen. LED-lampen met een vermogen rond de 100 W kunnen hiermee gemaakt worden die keurig te dimmen zijn als er minder licht gevraagd wordt.

LED-lampen voor vervanging van de gloeilamp zijn ondertussen al in vele soorten en maten te koop, maar gaat het om grotere lichtbronnen, dan is de keuze nog beperkt. Toch is de LED ondertussen al zover ontwikkeld dat hij al geschikt is voor applicaties waarvoor heel veel licht gevraagd wordt. Een mooi voorbeeld daarvan is te vinden op een sportveldencomplex in Eindhoven. Daar is ondertussen al een veld compleet met LED’s uitgelicht waarbij het lichtniveau niet noemenswaardig lager is dan met de traditionele manier van verlichten.
Het spreekt voor zich dat voor een sportveld een behoorlijk vermogen aan licht gevraagd wordt. In Eindhoven wordt per armatuur rond de 600 W aan LED-licht opgewekt. Dit houdt dan ook in dat de stuurelektronica voor de LED’s dit vermogen moet kunnen leveren. Een stroombron die dergelijk groot vermogen kan leveren, is niet zomaar leverbaar en dient zelf ontwikkeld te worden. De LT3743 is daarvoor een geschikte kandidaat. Dit IC bevat alle benodigde elektronica voor het maken van een dimbare, hoogvermogen LED-lamp.

Voor het complete artikel klikt u hier