positie-opnemers
16 maart 2015

Detectie door metalen wand

Magnetische meetsystemen

Voor plaatsbepaling zijn verschillende sensoren beschikbaar. De meeste daarvan moeten of direct contact maken met het object waarvan de positie bepaald moet worden of de sensor moet het object op de een of andere manier kunnen zien. Objecten die zich achter een wand bevinden, zijn veel moeilijker te detecteren. Zeker als dit een dikke stalen wand is, dan levert dat grote problemen op en moest er tot nu toe naar een andere oplossing gekeken worden. Dit is echter niet meer nodig voor het detecteren van metalen objecten. Een nieuw sensorsysteem van VS Sensorik is in staat om de aanwezigheid van een te magnetiseren voorwerp achter een stalen wand van 8 cm te detecteren.

De Nederlandse firma TEVEL levert al jaren magnetische sensoren van VS Sensorik voor het meten van afstanden, hoekverdraaiing, snelheden, positionering, wanddiktes en trillingen. Dit programma is onlangs uitgebreid met een nieuw ontwikkelde DDW-sensor (door de wand). Deze sensor detecteert contactloos ferromagnetische objecten door een stalen wand van wel 80 mm. Hiermee is hij bij uitstek geschikt voor heavy duty applicaties, zoals het bepalen van de zuigerstand in hydraulische cilinders. De DDW-sensor is in staat om de zuiger nauwkeurig en betrouwbaar te detecteren, zelfs onder de zwaarste bedrijfsomstandigheden.

Magnetisch
Het kompas is de oudste magnetische sensor voor het detecteren van de richting van het magneetveld van de aarde. De harde schijf in een PC is een moderne toepassing waarbij mini-magnetische sensoren microscopisch kleine velden op een harde schijf detecteren. Deze twee voorbeelden geven aan hoe groot de verscheidenheid aan mogelijke toepassingen voor magnetische sensoren is.
Magnetische sensoren zijn zo universeel in hun toepassing omdat:

  • Selectiviteit: alleen producten die een magnetisch veld opbouwen of wijzigen, worden gedetecteerd.
  • Snelheid: meetresultaten tot in het nanosecondebereik zijn mogelijk.
  • Temperatuurbereik: van – 100 °C tot + 200 °C.
  • Resolutie: meting van zeer kleine magnetische velden, tot een niveau van nanotesla zijn mogelijk.
  • Interferentie weerstand: hoge EMC en ESD ongevoeligheid.

Door de jaren heen zijn op basis van magnetische sensoren diverse applicaties ontwikkeld en geproduceerd. Denk hierbij aan:

  • 3D positie sensor voor robot toepassingen: nauwkeurige bepaling van de positie van ferromagnetische ‘markers’.
  • Afstandsensoren met een resolutie in het micrometer bereik.
  • Roterende absoluut encoders geschikt voor snelheden tot 60.000 RPM.
  • Pulsgevers voor stilstandscontrole op gereedschapswerktuigen.
  • Benaderingsschakelaars voor de detectie van zuigerveren door de wand van een aluminium motorblok.

Voor meer informatie over VS Sensorik klik hier www.vs-sensorik.com

Voor het complete artikel klik hier

Meer nieuws van TEVEL
Meer nieuws over positie-opnemers
Meer nieuws over Sensortechnologie