Bedrijven
9 februari 2023

De onderdelen zonder stekker

Mparts en BiBUS Romicon samen onder Zwitsere vlag

We besteden in e-totaal vaak aandacht aan onderdelen waar op de één of andere manier een stekker aan zit, maar een machinebouwer heeft meer onderdelen nodig . Ook allerhande mechanische onderdelen zijn nodig, al is het alleen maar om de elektronica te kunnen monteren. Drie bedrijven die zich hier mee bezig houden, hebben elkaar gevonden en zijn sinds dit jaar samen gegaan onder de vlag van het Zwitserse familiebedrijf Bibus. Al het goede van de drie bedrijven worden zo samengevoegd. Klanten in de Benelux zullen dit merken aan het grotere productenpallet, maar vooral ook doordat men nu ook de mogelijkheid heeft om Bibus in te zetten als systeemintegrator.

‘A-merken en innovative en kwalitatief hoogwaardige componenten en een zeer omvangrijk productenpakket dat is waar BIBUS BV (dochteronderneming van het Zwitserse BIBUS Holding AG en voorheen bekend onder de namen Mparts BV en BIBUS Romicon BV) voor wil staan. Sinds 1 januari 2023 zijn deze ondernemingen met één team, één pakket, vanuit één locatie onder één gezamenlijke, nieuwe naam BIBUS BV op weg om een totaalleverancier in de Benelux te worden voor sectoren als de machine- en apparatenbouw, de verpakkingswereld, alsmede de maritieme en medische sector.

Het totale assortiment omvat inmiddels ruim 45.000 verschillende artikelen. Van mechanische en pneumatische componenten tot componenten op het gebied van mechatronica, procestechniek, milieutechniek, opspansystemen en machines.

Lagere TCO
Met dit omvangrijke productenpakket hebben de engineers van BIBUS BV de mogelijkheid om reeds in het ontwikkeltraject van projecten zeer diverse oplossingen aan te bieden. Door gericht mee te denken in de ontwikkelingsfase van projecten kunnen de engineers van BIBUS moeiteloos de meest kostenefficiënte, veilige, kwalitatief hoogwaardige en/of innovatieve oplossingen adviseren en realiseren, wat uiteindelijk resulteert in een lagere ‘total cost of ownership’. Binnen afzienbare tijd zal echter meer en meer de BIBUS Corporate-strategie bij BIBUS BV worden geïmplementeerd, waardoor de organisatie in de rol van ‘system integrator’ groeit.

Totaalleverancier
BIBUS BV vertegenwoordigt momenteel 27 A-merken vanuit de hele wereld, waaronder Bansbach, ACE, Halder, Boteco, CKD, Ross, Airtac, Matrix, Mahr en Secoh. Al deze producten zijn verdeeld over 15 productgroepen, namelijk bedienen, machine-elementen, bevestigen, bekabelen, beschermen, robotaccessoires, dempingstechniek, aandrijven, pneumatiek, procestechniek, vacuümtechniek, meet- en regeltechniek, opspannen, machines en pompen. Door het toetreden tot de BIBUS Holding zal de focus in fasen worden verlegd van een pur sang handelsonderneming naar ontwikkelpartner en totaalleverancier. De Nederlandse werkmaatschappij mag daarbij gebruik maken van de reeds aanwezige kennis en kunde bij buitenlandse BIBUS-zustervestigingen in Europa, die hier al jarenlang ervaring mee hebben.

Ontwikkeling en assemblage geschiedt momenteel voornamelijk in Zwitserland op het hoofdkantoor in Feltalterdorf. In een goed geoutilleerde assemblagefaciliteit van ruim 7.000 m2, inclusief een clean room, worden voor alle business units kleine en middelgrote series vervaardigd. Denk in aantallen van 10, 20 of 50 stuks. Kenmerkend voor alle series die in eigen huis worden vervaardigd is dat wordt gewerkt met eigen componenten. Een illustratief voorbeeld in dit verband is de seriematige productie van pneumatiek aggregaten voor beademingsapparatuur voor operatiekamers in de wereld. Behalve in Zwitserland zijn er inmiddels talloze andere BIBUS-vestigingen in Europa waar ook geassembleerd wordt.

Afbeelding 1. Het door Bibus ontwikkelde gedeelte dat de zuurstofstroom in de beademingsmachine regelt.

Matrix-technologie voor beademingsapparatuur
Een project waar Bibus trots op is, is de ontwikkeling van het pneumatische gedeelte van een beademingsapparaat (afbeelding 1). Een zeer nauwkeurige doorstroming, hoge precisie, 100% betrouwbaar en een extreem hoge schakeltijd van 2 milliseconden, dat waren de belangrijkste eisen die gesteld werden aan het ontwerp van dit apparaat. BIBUS AG kreeg de opdracht van het Zwitserse elektrotechnische bedrijf Escatec die zelf het elektrische en elektronische deel heeft ontwikkeld en gebouwd en zorg draagt voor de finale afwerking.

De machine wordt in de operatiekamer toegepast bij het uitvoeren van kijkoperaties om de binnenkant van de stembanden, de keel en het strottenhoofd of de longen en/of de luchtwegen te bekijken of voor het uitvoeren van hartoperaties of andere microchirurgische ingrepen. Met behulp hiervan wordt de ademhaling van de patiënt tijdelijk ondersteund en kunnen de longen van de patiënt in een zo klinisch mogelijke balans worden gehouden, zodat de artsen ongestoord hun werk kunnen uitvoeren.

De mechanical engineers van BIBUS AG, die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van medische apparatuur, gingen aan de slag met het uitgebreide eisenpakket. De basis van dit apparaat zijn de snelschakelventielen uit het Matrix-programma omdat deze smeringsvrij werken en de zuurstof niet kunnen vervuilen.

Het R&D-traject nam bijzonder veel tijd in beslag omdat de artsen volledig op zo’n beademingsapparaat moeten kunnen vertrouwen. Jaarlijks worden sindsdien in de clean room bij BIBUS AG 400 tot 500 pneumatische aggregaten voor dit beademingsapparaat, in speciaal hiervoor vervaardigde metalen boxen, gebouwd. Elk pneumatisch aggregaat bestaat uit twee kleine accumulatoren (lees: een pneumatisch drukvat) van elk 2,0 liter, een grote accumulator van 4 liter, meerdere ventielblokken met Matrix-ventielen, een luchtverzorgingseenheid en diverse sensoren. Bij Escatec, worden deze unit vervolgens samengebouwd met onder andere de besturingselektronica, de sensoriek en een touchscreen tot een gereed product met een afmeting van 0,5 meter x 0,5 meter x 0,5 meter.

Meer nieuws over Bedrijven