Beurzen, congressen, seminars, events
21 oktober 2015

D&E Event 2015

Moeilijk wordt gemakkelijk(er)

Op 4 november 2015 vindt de zeventiende editie van het Design Automation & Embedded Systems Event in 1931 Congrescentrum Brabanthallen in Den Bosch plaats. Tijdens het jaarlijkse D&E Event nemen ontwikkelaars en toepassers van embedded systems kennis van de laatste technologieën en wisselen zij visies en ervaringen uit met vakgenoten. In het programma en op de kennismarkt wordt aandacht besteedt aan specifieke thema’s: FPGA, security, embedded, internet of things en PCB technologieën.

Het D&E Event is al jaren een vast onderdeel van het evenementenprogramma van FHI en ook dit jaar zal het weer een seminar worden met een overvol programma waar u in één dag zeer veel kennis op kunt doen. Dit jaar zijn er zelfs 33 lezingen waarvan er maar drie plenair zijn. Het wordt dus echt kiezen binnen de 5 thema’s Security / FPGA, Embedded, Internet of Things, Electronic Design/Production en Testing.
De opzet van de dag is bezoekers met concrete tips en nieuwe inzichten naar huis te laten gaan. Vanuit deze insteek demonstreren de deelnemers op welke manier elektronica nu en in de toekomst ontworpen gaat worden. Hierbij ligt een belangrijk deel bij de software, want de elektronica is eigenlijk een hand vol programmeerbare onderdelen die op een printje zijn gezet. De functionaliteit wordt pas echt vanuit de programmatuur van de microcontrollers en FPGA’s bepaald – software die vaak heel ingewikkeld is.
Volgens Bas Hassink van InnoFour is het echter noodzakelijk om het schrijven van EDA software eenvoudiger te maken. De werkdruk van de ontwikkelaars neemt alsmaar toe en de complexiteit van de ontwerpen wordt hoger. Hij ziet een duidelijke verandering in de competenties van de engineers. Engineers waren ooit gespecialiseerd in bijvoorbeeld analoog of digitaal maar moeten zich nu verbreden. Om de design-specialist van morgen te zijn, wordt van hen gevraag om kennis te hebben over alles binnen het complete ontwikkelspectrum. Het is handig voor het verhogen van de individuele productiviteit als de ontwikkelaar kan beschikken over geavanceerde tools. Innofour gaat in op deze uitdagingen en laat zien wat volgens hen de oplossing kan zijn.
Innofour is niet de enige die u bijpraat over de nieuwste software. Menige exposant heeft het in zijn lezing over de nieuwste EDA software, die hij vervolgens zal tonen op de kennismarkt. Het is voor engineers dan ook de gelegenheid om de verschillende pakketten te bekijken, te testen en te vergelijken.

Design for Production
Het printplaatontwerp is en blijft een belangrijk onderwerp, want deze moet aan steeds nieuwere eisen voldoen. Zo moet uiteraard het functioneren van de schakeling gewaarborgd worden, maar onderwerpen als produceer- en testbaarheid mogen niet vergeten worden. Om een betrouwbaar printplaatontwerp te maken, moet er in het ontwerp aandacht worden besteed aan de elektrische eisen, productie en assemblagemogelijkheden. Richard Prent van Novatrace laat zien waar je, in elke fase van het ontwerp, rekening mee dient te houden.
Expice Hoorn en Transfer gaan in hun lezing nog een stap verder. Transfer en Expice Hoorn slaan tijdens het D&E event de handen ineen. De boodschap is niet alleen in het ontwerp rekening te houden met de productie maar de productiepartner ook al direct in de ontwikkeling te betrekken. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld laten Henk de Jonge (Transfer) en Marcel Soliani (Expice Hoorn) zien hoe belangrijk het is om tijdens de ontwikkeling al optimaal samen te werken met een productiepartner. In Altium Designer wordt de component informatie al gekoppeld aan de database van Expice Hoorn. Hierdoor is de juiste prijs en levertijd van de componenten continu beschikbaar. Wanneer het ontwerp is afgerond, kan de geproduceerde output direct door Expice Hoorn worden verwerkt. Door deze samenwerking hebben klanten direct inzicht in de kosten en mogelijke risico’s bij componenten. Hoe eerder deze informatie bekend is hoe eerder hier op geanticipeerd kan worden.

Developing in the Age of IoT Connectivity
Internet of Things is een enorme kans voor software-ontwikkelaars. Gemalto/Safenet zoomt ook in op het feit dat de waarde van de intelligente producten steeds meer verschuift van de hardware naar de software die ze controleert. Door de connectiviteit is de software echter meer kwetsbaar voor dreigingen van buitenaf. Het is daarom cruciaal dat de ontwikkelaars hun product beschermen door de software te beveiligen.
Gemalto/Safenet demonstreert op de kennismarkt van het D&E event hun Embedded Software Monetisatie oplossing. Deze oplossing biedt fabrikanten alle tools die ze nodig hebben om hun producten effectief te beschermen tegen geknoei en reverse engineering.

Nog de gegevens
Zoals al aangegeven wordt het D&E Event gehouden op 4 november in 1931 Congrescentrum Brabanthallen, Oude Engelenseweg 1 in ‘s-Hertogenbosch. De dag begint om 09.00 met de ontvangst en koffie waarna om 09.30 Bart Lamot van ICT de dag begint met de lezing Succes met IoT, businesscase & technologie. Om 10.00 uur neemt Dick van Hees van ASML het stokje over met zijn lezing Keep the Customer Satisfied. Na de eerste pauze is het dan kiezen geblazen tot de laatste lezing om 16.00 uur van Prof.dr.ir. Peter de With van de Technische Universiteit Eindhoven. Hij zal het gaan hebben over geavanceerde Embedded/FPGA video processing in Ultra High Definition Imaging voor surveillance.
Uiteraard is voor de liefhebbers de dag gratis te bezoeken. U dient zich dan wel van te voren aan te melden op de site van het evenement. Hier vindt u ook nog meer nieuws en uiteraard het complete programma.

De site is te vinden op http://deneonline.nl

Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events