Connectoren, connectoren en heel veel connectoren
Nieuwe Nederlandse firma komt met eigen uitgebreid programma.
Op de beurs Electronics & Automation zijn natuurlijk weer een groot aantal primeurs te verwachten. Eén van de primeurs op de beurs kan zeker als behoorlijk uniek beschouwd worden, namelijk de introductie van een compleet nieuw connectorprogramma van een Nederlandse firma dat als het aan de oprichters ligt, gaat behoren tot de standaards binnen Europa.
Het getuigt van lef als je als nieuwe firma uit het niets in eens de markt op komt met een zeer grote serie connectoren terwijl de markt al overspoeld wordt met deze producten. Al jaren wordt de connectormarkt immers gedomineerd door een aantal grote firma’s die een aantal standaards hebben gezet en bepaalde type stekkers in het dagelijks gebruik veelvuldig aangeduid worden met de firmanaam en niet met de naam van de desbetreffende connector. Het Maggie-effect is met andere woorden zeer groot binnen connectorland.
Ongeveer twee jaar geleden voorzag de heer Erik Eugster dat er op connectorgebied het nodige aan het veranderen was. Hij voorzag dat een paar grote spelers af wilden van distributeurs en zelf graag lokale vestigingen wilde hebben om van daaruit de markt te gaan benaderen. Hij zag hiermee dat met name de kleinere firma’s daarvan de dupe zouden kunnen gaan worden. De voorraadhoudende distributeur waar je terecht kunt voor de kleinere aantallen dreigde hierdoor te verdwijnen met alle gevolgen van dien.
Om die kant van de onderdelenmarkt te kunnen blijven handhaven, zag hij als goede optie het opzetten van een eigen connectormerk, ICconnectors genaamd, een beslissing waarvoor je niet over één nacht ijs gaat. Wat houdt namelijk een eigen connectormerk in? Allereerst dat je een goed overzicht moet hebben van de markt en wat er gevraagd wordt. Hierna komt de stap hoe zorg je er voor dat je in een zo kort mogelijke tijd een compleet programma aan kunt bieden. Er zijn immers zeer veel verschillende connectoren en wil je goed van start gaan, dan moet je toch voor al die verschillende connectoren een eigen uitvoering kunnen aanbieden. Uiteraard moeten ook nog de connectoren gemaakt worden, hetgeen vraagt om of het opzetten van een eigen fabriek of om goed samen te gaan werken met verschillende fabrikanten die nu ook al connectoren maken. Erik besloot om in zee te gaan met een aantal fabrieken in China en Taiwan die al zeer veel ervaring hebben in het maken van connectoren en ook over de nodige mallen beschikken om bijvoorbeeld de kunststofdelen te produceren.
Door de samenwerking is ICconnectors in zeer korte tijd uit de grond gestampt en is er een catalogus van ruim 400 pagina’s uitgekomen met alleen al ruim 480 hoofdgroepen. Alle connectoren voldoen aan de Europese richtlijnen en ook de opbouw en de gebruikte materialen zijn afgestemd op onze wensen. Door deze manier van werken is er een firma ontstaan die het kleinere segment met een redelijke levertijd kan voorzien van connectoren voor een gunstige prijs.
voor meer informatie: www.icconnectors.com
beurs electronics & automation 2009, standnummer 8D055 en 8A050
Voor het complete artikel klikt u hier