Datacommunicatie
23 oktober 2018

Bye bye protocol stacks

Outsourcing Embedded Industrial Networking

Tijdens het D&E Event zal Kurt van Buul van Twincomm een lezing geven met als ondertitel het uitbesteden van embedded industriële netwerkcommunicatie. Hierbij doelt hij niet op het uitbesteden aan mensen of bedrijven, maar op een stuk hardware en embedded software die de outsourcing-taak op zich gaan nemen. Nu al willen we een tipje van de sluier oplichten over waar het om gaat en wat de voordelen zijn.

Als ontwerper kun je natuurlijk alle benodigde hard- en software voor netwerkcommunicatie in je ontwerp implementeren, maar vergeet daarbij niet dat dit veel werk is. Niet alleen moet je op de hoogte zijn van alle ins en outs van alle netwerkprotocollen die van toepassing zijn, maar veelal moet je ook licenties hebben om de netwerkprotocollen te mogen gebruiken. Daar komt nog bij dat het lastig en nog meer werk kost om naast de ene gekozen netwerkbus ook nog andere aan te kunnen bieden zodat de applicatie breder inzetbaar is. Zeker in dat laatste geval zou het heel erg handig zijn als je een soortement Lego-steentje in je ontwerp kunt implementeren die de netwerkcommunicatie voor z’n rekening neemt en je simpelweg alleen op variabelenniveau hoeft te communiceren met dit blokje. Het blokje regelt dan vervolgens of er via Profinet-IRT, EtherCAT, EtherNet/IP, Powerlink, Modbus-TCP of welk netwerksysteem dan ook gecommuniceerd wordt.

Anybus
De lezing van Kurt van Buul gaat over een dergelijk soort Lego-blokje genaamd Anybus. Dit is een geïntegreerde oplossing met één universele software-interface waaraan alle netwerktaken worden uitbesteed. De Anybus-interface is leverbaar in een aantal verschillende uitvoeringen. De nieuwste is de modulaire Anybus CompactCom B40 Brick. Dit is een high-performance netwerk interface uitgevoerd als opsteekprint in brick-formaat met kant-en-klare soft- en hardware om communicatie tussen een apparaat en ieder industrieel netwerk mogelijk te maken. Alleen de fysieke netwerk interface en de gewenste connector dienen nog te worden toegevoegd. Dit laatste geeft de vrijheid om eigen connectoren (DSUB, RJ45, M12 etc.) en randapparatuur toe te voegen. De opsteekprint is ideaal voor fabrikanten van apparaten die op zoek zijn naar een semi-geïntegreerde oplossing waarbij connectorflexibiliteit, de afmetingen en de kosten belangrijke elementen zijn.
De interface is ook als module leverbaar, compleet met aansluitconnectoren en al. Deze kan zo in uw ontwerp geïntegreerd worden en werkt net als de brick-uitvoering. Met deze module is het nog gemakkelijker om van netwerkprotocol te wisselen. Simpelweg module uit uw applicatie schuiven en een andere er weer in.
De interfacing van de hardware is voor ieder protocol gelijk. De modules kunnen op diverse manieren met een microcontroller verbonden worden (8/16-bit parallel, via SPI of serieel).
Naast de typische protocollen, biedt de module ook algemene Ethernet functionaliteit. Zo is er een embedded Webserver (met SSI) beschikbaar. Verder wordt FTP Server, e-Mail Client, HTTP forwarding Socket Interface en Transparante Socket Interface ondersteund.

En heel veel meer
Met het Anybus-systeem hoef je als ontwerper je niet druk te maken over de netwerkcommunicatie en kun je alle aandacht richten op de applicatie. Ook over updates en aanpassingen aan de netwerkprotocollen hoef je je niet druk te maken. Met nieuwe firmware in de module laden, is al dat werk voor u gedaan.
Anybus heeft dus kortom vele voordelen. Te veel om hier te noemen.

Het bezoeken van de lezing van Kurt tijdens het D&E Event  in Nederland of België is dan ook een aanrader.

Meer nieuws van Twincomm
Meer nieuws over Datacommunicatie
Meer nieuws over industriele netwerken/servers

Uitgelicht