Datacommunicatie
26 oktober 2016

Bluetooth 5

Groter bereik, hogere snelheid en meer data

Het Internet der dingen (IoT) zal veel gebruik maken van draadloze communicatie en dan is Bluetooth natuurlijk één van de kandidaten. Binnenkort zal er van deze standaard een nieuwe versie verschijnen. Deze is helemaal afgestemd om gebruikt te worden bij IoT. Daarbij zijn de goede eigenschappen van o.a. Bluetooth LE behouden maar zijn bereik en snelheid aanzienlijk verbeterd.

Tijdens het D&E Event  op 2 november zijn er drie lezingen die gaan over Bluetooth. Johan Bickel van AVE Added Value Electronics  bespreekt de mogelijkheden van Bluetooth Low Energy (BLE) voor het maken van draadloze verbindingen met laag vermogen en dus energiezuinig in een bereik van 1…100 meter. Chris Barrat van Insight SiP bespreekt vervolgens de Ultra-miniature UWB Bluetooth LE module voor afstandsmetingen en locatie services. Deze nieuwe module lost twee van de hoofdproblemen op die de grote marktintroductie in de weg staat: grootte en gemak om mee te werken.
De lezingen cyclus over Bluetooth wordt echter geopend met misschien wel de interessantste lezing over dit onderwerp. Mike Sims van LM Technologies gaat het namelijk hebben over Bluetooth 5. De Bluetooth Special Interest Group (SIG) heeft namelijk onlangs aangekondigd dat de opvolger van Bluetooth LE eind 2016 tot begin 2017 verwacht mag worden en Bluetooth 5 zal gaan heten. Deze versie is een opvolger van de Low Energie-versie want ten opzichte van de normale versie verandert er niets. Bluetooth 5 is dan ook compatible met de huidige normale versie wat wil zeggen dat de huidige toetsenborden, muizen en speakers ook gewoon met versie 5 overweg kunnen.
De belangrijke vernieuwingen ten opzichte van 4 LE zijn een aanzienlijk groter bereik, hogere snelheid en een sterk verbeterde broadcast capaciteit.
Uitbreiding van het bereik is natuurlijk heel erg prettig. Kunnen we met LE buiten tot 50 meter en binnen tot 10 meter overbruggen, straks wordt dat respectievelijk 200 m en 40 m. Zeker voor een betrouwbaar Internet der dingen (IoT) is dit meer dan wenselijk omdat nu in een normaal huis alle nodes veel gemakkelijker vanuit één centraal punt te bereiken zijn.

Lees hier het complete artikel

D&E Event: http://deneonline.nl
Bluetooth Special Interest Group (SIG): https://www.bluetooth.com
LM Technologies: http://lm-technologies.com
TOP-electronics, de Nederlandse vertegenwoordiger van LM Technologies: www.TOP-electronics.com

Meer nieuws van TOP-electronics
Meer nieuws over Datacommunicatie
Meer nieuws over draadloze communicatie