assemblage/gereedschappen
8 maart 2016

Bewaren bij kamertemperatuur

Soldeerpasta veel gemakkelijker in het gebruik

De huidige soldeerpasta’s moeten allemaal koel bewaard worden en hebben ook in ongeopende toestand maar een zeer beperkte levensduur. Een potje dat 6 maanden staat, kan eigenlijk niet meer goed gebruikt worden voor kwaliteitssoldeerwerk en dient dus afgevoerd te worden. Dit kost geld, mede omdat soldeerpasta niet als gewoon afval beschouwd mag worden. Henkel heeft voor deze situatie een oplossing gevonden, namelijk soldeerpasta met een veel langere shelf life die ook nog eens bij kamertemperatuur opgeslagen mag worden.

Soldeerpasta is een mengsel van flux en metaaldeeltjes dat helaas maar een beperkte levensduur heeft. Een belangrijk bestanddeel van de flux zijn namelijk de activators die oxides te lijf gaan. Hierbij gaat het niet alleen om de oxides op de te solderen oppervlaktes, maar ook op de oxides die zich bevinden op het oppervlak van het soldeer zelf. Deze activators werken beter bij hogere temperaturen, maar ook bij kamertemperatuur zijn ze actief. Aangezien in een soldeerpasta flux en soldeer gemengd zijn, werken de activators dus constant in op het soldeer en alleen door de temperatuur zeer laag te houden, wordt het chemische proces waarin de activators betrokken zijn dusdanig vertraagd dat de levensduur van de pasta werkbaar lang is. Wordt de temperatuur echter te hoog, dan gaat zelfs in de afgesloten pot het chemische proces dusdanig snel, dat in no time de pasta niet meer bruikbaar is. De flux is dan uitgewerkt en verwijderd niet meer (goed genoeg) de oxides op de print en de onderdelen met als gevolg dat de soldeerverbinding zeer slecht wordt. De soldeerpasta moet dan ook bewaard worden in de koelkast en mag pas vlak voor gebruik opgewarmd worden tot kamertemperatuur.

Transport

Koel bewaren wil ook zeggen dat de pasta koel vervoerd moet worden. Pasta die tijdens het transport niet koel vervoerd wordt, moet in feite onmiddellijk gebruikt worden, iets dat lang niet altijd mogelijk is. Nu is het op zich geen overkomelijk probleem om iets koel te vervoeren. Er zijn immers verschillende manieren om dit te doen. De meest simpele is de pasta samen met koelelementen in een doos te verpakken en dit geheel met een betrouwbare vervoerder te verzenden. Het pakket mag dan – zeker in de zomer – geen vertraging oplopen, iets dat bij een goede logistiek eigenlijk niet op kan treden.
Wel zal duidelijk zijn dat gekoeld transport ingewikkelder is dan niet gekoeld transport. Ook hangt er een ander prijskaartje aan. Soldeerpasta die niet gekoeld hoeft te worden, heeft dan ook grote voordelen.

Voor het complete artikel klik hier

Voor technische informatie over GC10 klik hier

Meer nieuws van Romex B.V.
Meer nieuws over assemblage/gereedschappen
Meer nieuws over Elektronica