Flexibele batterijen
Flexibele batterijen vormen een nichetechnologie die kan worden gerealiseerd via verschillende batterijchemieën en -structuren;…
Sensoren leveren veelal alleen signalen waar we wat mee kunnen wanneer de installatie volledig in bedrijf is. Wanneer dit niet mogelijk is of wanneer we de sensorsignalen niet vertrouwen, dan is een simpele, snel aan te sluiten simulator een ideaal hulpmiddel. Op die manier kan de besturing ingeregeld worden of kan uitgesloten worden of bij een storing de fout in de sensoren of de besturing zit.
Om een installatie die nog niet compleet gebouwd is alvast te kunnen testen, kan lastig zijn. Signalen van sensoren, als die al aangesloten zijn, kunnen nooit de juiste informatie geven waardoor bijvoorbeeld regellussen niet getest kunnen worden. Met kunst en vliegwerk kan het in sommige situaties wel haalbaar zijn om de sensoren waarden te laten geven die ongeveer overeen komen met die uit het proces, maar vaak is dat uiterst lastig. Neem bijvoorbeeld een temperatuurregeling voor een oven. Zonder oven is het lastig om de temperatuursensoren waarden te laten geven die te verwachten zijn als de installatie klaar is. In dat geval is het handig om de sensoren te simuleren door gebruik te maken van bijvoorbeeld een instelbare voeding of regelbare stroombron als de sensor respectievelijk een spanning of stroom als uitgangssignaal levert. Nog handiger is het om een sensorsimulator te gebruiken die uitgangssignalen levert die overeenkomen met die van de sensoren.
Een simulator is ook handig bij zoeken naar storingen in een installatie. Met een simulator kan heel snel bepaald worden of de fout bij de sensor ligt of bij de besturing. Daarbij is het niet meer nodig dat het totale proces in werking is. De simulator neemt de signalen vanuit de sensoren voor zijn rekening waardoor probleemloos elke situatie ‘op het droge’ is na te bootsen.
Vele soorten
Een simulator is in de praktijk pas echt handig als hij alle soorten sensoren kan simuleren. Helaas is dat ondoenlijk, alleen al omdat er vandaag de dag ook sensoren zijn die digitaal via een bussysteem communiceren. Beperken we ons tot de analoge sensoren, dan is de nieuwe SensorSimulator SIM-1 van GHM eentje die goed aan de wensen voldoet. In het blokschema in afbeelding 1 is te zien wat de opbouw van het apparaat is en welke sensoren gesimuleerd worden. Daarnaast toont afbeelding 2 hoe de simulator aangesloten moet worden bij het simuleren van de diverse sensoren. Voor met name de rekstrookjes zijn dit de nodige aansluitingen. De simulator heeft dan ook een connector met 7 aansluitingen (afbeelding 3).
De GHM SensorSimulator SIM-1 is gebouwd in dezelfde behuizing als de andere draagbare meetinstrumenten van GHM. Dit is een behuizing met beschermklasse IP65 en een rubberen protectiehuls. Hierdoor is hij toepasbaar in zware industriële omgevingen.
De bediening is zeer eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Het instrument heeft slechts zes toetsen op het front en een groot display waarop instellingen en waarden getoond worden.
Flexibele batterijen vormen een nichetechnologie die kan worden gerealiseerd via verschillende batterijchemieën en -structuren;…
De overgrote meerderheid van de e-waste sector steunt de oproep van Stichting OPEN voor…