Displays en aanraakschermen
18 december 2019

Bescherming voor touchscreens

Custom made van glas of PMMA

Met de opkomst van mobiele telefoons en tablets, is het gebruik van (projected capacitive) touchscreen in ons leven niet meer weg te denken. Touchscreens worden dan ook zowel in industriële als consumenten applicaties steeds vaker toegepast. Door de vele mogelijkheden stijgt de vraag naar klant-specifieke touchscreenoplossingen. In dit artikel geven we een beeld van de mogelijkheden en overwegingen voor de coverlens, want dit is het onderdeel dat als eerste letterlijk in zicht is.

Een belangrijk onderdeel van een projected capacitief touchscreen (ook wel PCAP) is de voorste glasplaat oftewel de coverlens (afbeelding 1). De coverlens bepaalt mede de uitstraling van een apparaat maar beschermt ook het display en de aanraakgevoelige sensor. Glas heeft perfecte eigenschappen om als cover te dienen. Het is zeer transparant en helder, heeft een lange levensduur en is weersbestendig. Hierdoor is het dan ook het meest gebruikte materiaal. Een alternatief is PMMA. Dit materiaal heeft vergelijkbare eigenschappen als glas, maar is een kunststof en daardoor heeft het een veel lagere soortelijke massa. Als gewicht belangrijk is, dan is dit materiaal een goede optie. Zowel bij glas als PMMA zijn er veel mogelijkheden in dikte, afwerking en vorm.

Een onderscheidend uiterlijk
Een coverlens is een belangrijk onderdeel van het apparaat. Zowel qua uiterlijk maar zeker ook in het gebruik. De gebruiker zal altijd via de coverlens het apparaat gaan bedienen. Om de coverlens qua uiterlijk goed aan te laten sluiten op uw wensen, zijn er diverse mogelijkheden. Zo kan exact het juiste formaat geproduceerd worden. Denk hierbij ook aan het afronden van hoeken of het maken van cut-outs voor het plaatsen van bijvoorbeeld een sensor, camera of microfoon. Daarnaast is het mogelijk om de kleur van het glas of kunststof aan te passen of een logo of tekst op het oppervlak te drukken of te graveren. Hierdoor laat u de coverlens perfect aansluiten op het uiterlijk van uw apparaat (afbeelding 2).

Dikte van coverglass
De dikte van de coverlens is belangrijk voor de bescherming. Een coverlens kan uitgevoerd worden in diktes van 0.55…10.0 mm. Afhankelijk van de toepassing kan de ideale dikte geselecteerd worden. Houd er wel rekening mee dat ook de PCAP sensor geschikt moet zijn om door deze dikte een goede werking te garanderen.

Meer nieuws van Nijkerk Electronics
Meer nieuws over Displays en aanraakschermen