domotica/bussystemen
24 juni 2013

Bedien installatie ook buitenshuis

De nieuwe mogelijkheid voor Niko Home Control

Op de TV worden we bijna doodgegooid met reclames van o.a. Nuon en Electrabel over het bedienen van de elektrische installatie vanaf een smartphone of tablet. Deze energieleveranciers zorgen er met hun reclames voor dat domotica meer in de belangstelling komt te staan, waarop een serieuze domotica-installatie natuurlijk gratis mee kan liften. Tijd dus om eens te gaan kijken naar een installatie die net als die van de energieleveranciers via internet te bedienen is.

Al vele jaren is het mogelijk om een elektrische installatie intelligent te maken. Verschillende systemen zijn er dan ook op de markt met elk hun eigen mogelijkheden. Ondanks alle aandacht die deze systemen gekregen hebben, zien we dat ze nog maar mondjesmaat ingezet worden, simpelweg omdat men de prijs te hoog vindt. De meerwaarde van een dergelijke installatie wegen voor veel gebruikers niet op tegen de hogere prijs.
Nu echter overal volop reclame gemaakt wordt voor besturing van je huis via smartphone of tablet, zal de belangstelling groter worden. Zeker bij de mensen die de goedkope systemen, die bij sommige energiecontracten gratis geleverd worden, enige tijd in gebruik hebben gehad. Zij hebben immers daarmee de voordelen van domotica gezien.

Schakelende verdeelblokjes
Dat wat de energieleveranciers gratis weggeven bij een langdurend energiecontract is in feite niets meer dan een aantal slimme verdeelblokjes die draadloos communiceren met een basisstation dat gemonteerd is in de meterkast. Op dit basisstation wordt een aantal meetunits aangesloten die op de telwerken van de gas en elektriciteitsmeters geplakt worden. Het basisstation zelf communiceert via het ethernet-netwerk van de gebruikers en kan zo via WiFi en internet benaderd worden. Met een App op uw telefoon of tablet kan nu via een server van de energieleverancier contact gemaakt worden met het basisstation thuis waarna meetgegevens en schakelcommando’s uitgewisseld kunnen worden.
Bedenk dat het bij dit systeem niet gaat om een vast geïnstalleerde oplossing, maar om een serie losse kastjes die aan een bestaande installatie toegevoegd kunnen worden. Dit houdt dan ook in dat er de nodige beperkingen aan kleven. Zo kunt u slechts een beperkt aantal lampen of apparaten schakelen en alleen via losse kastjes die her en der in diverse wandcontactdozen geplaatst zijn. Het schakelen van bijvoorbeeld de vaste verlichting in een woonkamer of gang is dan ook niet mogelijk, tenzij u gebruik maakt van speciale LED-lampen met een ingebouwde draadloze interface (van toepassing bij het systeem van Nuon).

Home Control
Het systeem Home Control van Niko gaat vele malen verder. Dit is een vaste besturing waarmee alles in huis te regelen en te besturen is. Ook kan het net als de eerder besproken systemen het energieverbruik in de gaten houden, waarbij opgemerkt moet worden dat Niko een veel betere interface heeft. Zo worden gas en water gemeten door te koppelen aan meters met een elektronische tellerinterface en meet men stroom en spanning om zo het elektrische energiegebruik te bepalen. Zelfs voor een 3 fase netwerk heeft men een module met drie meetingangen. Uiteraard kunnen meerdere meetmodules opgenomen worden om zo ook nog de energieproductie van bijvoorbeeld solarpanelen of windmolens te meten. Ook kunnen de verwarming, de airco, de ventilatie, de zonwering en wat er nog meer in huis bestuurd moet worden probleemloos aangesloten worden. Beperkingen zijn er daarbij eigenlijk niet.
En dan is er natuurlijk de grote vraag in hoeverre er aan Home Control een totaal ander prijskaartje hangt dan aan bijvoorbeeld de E-manager van Nuon. Wie begint met de gratis E- manager bij een drie jaar energiecontract denkt natuurlijk goedkoop uit te zijn, maar hiermee wordt slechts € 149,- bespaard en krijgt u alleen de mogelijkheid om de standen van de gas- en elektriciteitsmeter te volgen. Voor alle andere opties zoals het schakelen van het licht of het bedienen van de verwarming via de E-thermostaat, komt daar nog het nodige bij. Daarbij zijn de mogelijkheden lang niet zo uitgebreid en betaalt u per maand nog eens € 2,95 voor het gebruik van de server. Uiteindelijk zult u zien dat bij een nieuwe installatie de kosten van Niko Home Control misschien vergelijkbaar liggen dan de optie met allemaal losse kastjes en modules.

Voor het complete artikel klik hier

Voor meer informatie over Home Control van Niko, klik hier.

Voor een meer dan lezenswaardige brochure van Niko, klik hier.

Voor meer informatie over de E-manager van Nuon, klik hier.

Voor meer informatie over de Smart energy box van Elektrabel, klik hier.

Voor de site van Domotica Passie, klik hier.

Meer nieuws van Niko Nederland BV
Meer nieuws over domotica/bussystemen
Meer nieuws over Elektrotechniek