Batterijgevoede digitale massa-flow-meters
Met innovatieve alarm module
Apparatuur voor meet en regeltoepassingen moet natuurlijk in de eerste plaats doen waarvoor ze gemaakt zijn. De functie is dus kortom belangrijker dan het uiterlijk. Toch kunnen beide ook samen gaan. Neem bijvoorbeeld de nieuwe batterijgevoede massa-flow-meter van Vögtlin. Deze instrumenten beloven op papier heel veel en zijn daarnaast ook nog eens een aanwinst voor het oog.
De Zwitserse ontwikkelaar en fabrikant van precisie-stroom apparaten Vögtlin Instruments AG heeft onlangs een massa-flow-meter voor gassen uitgebracht die voorzien is van een module met drie alarmcontacten en remote reset. Het gaat hierom de intelligente massa-flow-meters uit de serie red-y compacte 2. Deze bieden een hoge flexibiliteit voor het meten van gasstromen varieert tot 450 ln/min.
De basis van de meters is een serie die voor het eerst geïntroduceerd werd in 2001. Vorig jaar werd deze serie volledig aangepast met als gevolg dat ze veel meer functionaliteit aan bord hebben, meer informatie op het display weergeven en nu tot 6 maanden kunnen meten met als voeding voor de elektronica een enkele AA-batterij. Ook kan de meter via een micro-USB-aansluiting of 12…30 VDC ingang gevoed worden.
Ongeveer 20 meeteenheden voor de stroming en meer dan 50 parameters kunnen direct op het apparaat worden ingesteld via het intuïtieve touch navigatiescherm. Daarbij is de debietmeter geschikt voor maximaal 3 verschillende gassen of gasmengsels, heeft een dynamisch bereik tot 100:1 en een onnauwkeurigheid van ± 1% van de volledige schaal.
Het meetprincipe
Voor het meten van de gasstroom is een meetprincipe op basis van temperatuur gekozen. Het thermische meetprincipe is bijzonder geschikt voor het meten en regelen van de gasstroom van droge en zuivere gassen. Het grote voordeel van dit meetprincipe is het direct meten van de gasmassa. In afbeelding 1 is hiervan schematisch de opbouw weergegeven. Zoals te zien is, bevindt zich in het midden van de gasstroom een verwarmingselement dat het langsstromende gas iets opwarmt. De in het meetkanaal opgenomen temperatuursensoren T1 en T2 meten de temperatuur vóór en na de verwarming (H). Als er geen flow is, zal de warmte van de verwarming zich symmetrisch verspreiden in de richting van T1 en T2. Derhalve zal het temperatuurverschil T2-T1 gelijk zijn aan nul. Is er wel een flow, dan zal T1 afkoelen en T2 juist iets opwarmen. Het temperatuurverschil T2-T1 zal nu niet meer nul zijn.
Beurs WoTS 2016 stand 8D056