Alternatief voor Arduino
Ontwikkelkit met de Spresense
Spresense is een low-power computermodule voor bijvoorbeeld IoT-applicaties die is uitgerust met een GPS-ontvanger en high-resolution audio codec. Het bord is met name voor IoT-applicaties zeer geschikt en kan worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, zoals plaatsbepaling voor bijvoorbeeld drones. De GPS-ontvanger en de krachtige processor maken dat dit een taak is die gemakkelijk naast andere besturingstaken uitgevoerd kan worden. Verder is hij te gebruiken voor slimme luidsprekers met high-resolution audio-opname en -weergave door de ingebouwde volledige digitale versterker, of voor een low-power time-lapse-camera met behulp van de camera-interface.
Arduino’s zijn ondertussen niet meer weg te denken, maar door velen wordt dit platform niet geschikt geacht voor professioneel gebruik. Of dit zo is, laten we graag over aan de mensen die zich bezig houden met embedded systemen. Feit is wel dat de manier waarop heel snel een applicatie met een Arduino gebouwd kan worden, maakt dat deze module zo populair is.
Naast de Arduino is er de Raspberry Pi. Dit is ten opzichte van de Arduino veel meer een complete computer waarmee ook heel gemakkelijk een embedded systeem gemaakt kan worden. Ook hier is de populariteit ongekend, met name doordat op internet heel veel ondersteunende software te vinden is voor het maken van een eigen applicatie.
Naast de twee genoemde ontwikkelplatforms zijn er nog diverse andere systemen die gebruik maken van de populariteit van de genoemde embedded systemen. Zij liften niet alleen mee op de populariteit, maar maken veelal ook gebruik van dezelfde hard- en software. Binnen dit kader heeft Sony de Spresense ontwikkeld. Dit is een Arduino-achtig ontwikkelbord dat meer bedoeld is voor professionele applicaties.
Spresense is een compact ontwikkelbord voorzien van de energiezuinige multicore microcontroller CXD5602 van Sony. De module is voorzien van een geïntegreerde GPS-ontvanger. De ingebouwde GNSS met ondersteuning voor GPS, QZSS en GLONASS maakt toepassingen mogelijk waar tracking vereist is. Verder heeft hij een hi-res audio-uitgang en multi-microfooningangen, een geavanceerde 192 kHz/24-bits audiocodec en versterker voor audio-uitgang en ondersteuning voor maximaal 8 microfooningangen. De CXD5602 multicore microcontroller van Sony, die de Spresense zijn kracht geeft, is uitgerust met zes ARM Cortex M4F cores en draait met een kloksnelheid van 156 MHz.
Arduino IDE of de Spresense SDK
Ontwikkelaars kunnen applicaties met Spresense creëren met behulp van de Arduino IDE of de NuttX-gebaseerde Spresense SDK die een uitgebreidere API biedt. Afhankelijk van de vereiste voor elk project kan het moederbord worden uitgerust met optionele uitbreidingsborden met extra functies zoals BLE, camerabord en versnellingsmetersensoren. Bovendien maakt het Spresense-uitbreidingsbord het Spresense-ontwikkelbord compatibel met geselecteerde Arduino-shields.