Absolute Position Sensor
Positionering over grote afstanden met hoge nauwkeurigheid
Cedes AG is een sensorenfabriek met wereldwijd ca. 400 mensen in dienst. Momenteel is men niet actief in de industriële automatisering maar vooral in de wereld van de liften en toegangspoorten. Voor dit segment maakt men een aantal sensoren die we ook kennen uit de industriële wereld. Te denken valt aan lichtschermen die in de lift gebruikt worden om te zien of de deuren gesloten kunnen worden of verplaatsingssensoren die toegepast worden voor het positioneren van de lift. Een nieuwe opvallende sensor van hun is de APS (Absolute Position Sensor) die voor veel meer toepassingen bruikbaar is dan alleen de lift.
Er zijn verschillende systemen om de positie van een object te meten. Elk systeem heeft zo zijn voor- en nadelen en ook de nauwkeurigheid verschilt van systeem tot systeem. Als het gaat om hele hoge nauwkeurigheden, dan is bijvoorbeeld een draadsensor een goed en gemakkelijk alternatief. Als grootste nadeel van dit type sensor kan genoemd worden het feit dat het gaat om een onderdeel met veel mechanische componenten die bij veelvuldig gebruik door slijtage tot problemen kan leiden. Een contactloos en niet mechanisch systeem is in dat soort gevallen te prefereren.
Als het gaat om liften, dan zijn tegenwoordig snelheid, grote afstanden, nauwkeurigheid en veelvuldig gebruik belangrijke factoren die bepalen welk sensorsysteem de meeste voordelen oplevert. Bedenk maar eens welk regelmechanisme nodig is om een lift die in een paar minuten tijd de hoogste wolkenkrabbers op aarde op en neer gaat goed te sturen, dan is gemakkelijk te begrijpen dat met alleen een paar eindschakelaars die bij elke verdieping geplaatst zijn, je er niet meer komt. Wil de lift op een goede manier exact bij de juiste deur stoppen, dan moet over de hele weg de afstand bekend zijn en dient de snelheid op het juiste moment teruggeregeld te worden om de passagiers geen onaangenaam gevoel te geven.
Om contactloos de positie en daarmee ook de snelheid te kunnen bepalen, kan er natuurlijk een encoder op de liftmachine geplaatst worden, maar echt nauwkeurig zal deze oplossing nooit kunnen zijn. Met factoren als rek in de staalkabels waaraan de liftkooi hangt, wordt immers geen rekening gehouden. En wat dacht u van de lengteverandering van het gebouw door uitzetting en krimp bij verandering van de temperatuur. Bij een wolkenkrabber van honderden meters is ook dat een niet meer te verwaarlozen factor. Beide kunnen er dan voor zorgen dat de liftkooi niet exact bij de gewenste deur stopt, hetgeen het uitstappen bemoeilijkt.
Voor het complete artikel klik hier