oscilloscopen
21 september 2023

65 GHz, 12-bits oscilloscoop

Met 12 bits, cross-layer analyse

Teledyne LeCroy kondigde onlangs de introductie van het nieuwe WaveMaster 8000HD hoge bandbreedte en hoge definitie oscilloscoop (HDO) platform aan dat bestaat uit modellen van 20 tot 65 GHz bandbreedte, 12 bits resolutie, tot 320 GS/s sample rate en een toonaangevende 8 gigapoints (Gpts) acquisitiegeheugen. Daarnaast hebben ze ongeëvenaarde debug-mogelijkheden gecombineerd met een nieuw serieel data-analysepakket. Een nieuwe generatie oscilloscopen dus die gericht is op PCIe- en USB-C-testen.

Als alles mee zit, kunt u op de E&A-beurs voor het eerst kennis maken met de nieuwe oscilloscoop van Teledyne LeCroy. Op de stand van AR Benelux (stand 7C112) is dit nieuwe staaltje techniek te bewonderen.

De nieuweling, de WaveMaster 8000HD, borduurt voort op zijn voorgangers en heeft dezelfde ongeëvenaarde validatie- en debug-mogelijkheden, maar voegt daar nieuwe SDA Expert seriële data-analysesoftwareopties aan toe voor het testen van de nieuwe generatie seriële datatechnologieën.
Seriële datatechnologieën worden namelijk steeds sneller. Als voorbeelden PCI Express (PCIe ) 6.0 waarbij een datasnelheid van 64 gigatransfer per seconde (GT/s) wordt bereikt en USB4 Specification v2.0 die met 80 gigabits per seconde (Gbps) werkt. Beide nieuwe standaarden gebruiken pulsamplitudemodulatie (PAM)-signalen, en werken dus op meerdere niveaus.
De toename in snelheid en het gebruik van signalen op meerdere niveaus vereist zowel een grotere bandbreedte als een hogere resolutie van de oscilloscoop. Om de hoogste overdrachtssnelheden te bereiken en te behouden, neemt de complexiteit van seriële datalinkverbindingen toe door het gebruik van diverse complexe technieken als dynamic link equalization, negotiation, training and handshaking. Sommige van deze worden uitgevoerd over parallelle seriële dataverbindingen met lage snelheid door een combinatie van signalen van de fysieke laag en protocolcommunicatie.

Meer bandbreedte, resolutie en geheugen

Hiermee wordt ingespeeld op de veranderende behoeften van seriële datatechnologieën. Teledyne LeCroy is erin geslaagd om de nieuwe WaveMaster 8000HD uit te rusten met ruim de dubbele bandbreedte en samplesnelheid dan zijn voorganger. Echter de grote vernieuwing in de markt is om dit te combineren met een vier keer hogere resolutie van 12 bits en een sample geheugen van 8 Gpts. De 12 bits resolutie biedt het nodige oplossend vermogen om de PAM3- en PAM4-signalen van USB4 Specification v2.0 en PCIe 6.0 correct te kunnen analyseren, en 8 Gpts verbetert de capaciteit van bijvoorbeeld het opsporen van problemen bij linkonderhandelingen (link negotiations) aanzienlijk.

WaveMaster 8000HD

 Bijzondere mogelijkheden

Voor het debuggen van embedded systemen biedt de WaveMaster 8000HD ook een aantal unieke mogelijkheden om te voldoen aan de eisen van complexe link en high-speed embedded systeem debuggen. Gebruikers van de WaveMaster 8000HD kunnen:

  • Naadloos de functies van de WaveMaster 8000HD oscilloscoop samenvoegen met een Teledyne LeCroy PCIe of USB protocol analyzer met CrossSync PHY cross-layer analyse om uniek inzicht te krijgen in high-speed link gedrag.
  • Eenvoudig low speed seriële data, trainings- en negotiation links, power rails en andere bijbehorende signalen vastleggen met bijna elke 50 Ω of 1 MΩ gekoppelde probe (inclusief passieve probes en stroomprobes) die Teledyne LeCroy aanbiedt.
  • Eén van de meer dan 20 low-speed seriële triggers en decoders gebruiken waardoor het eenvoudiger wordt om low-speed en high-speed debuggen uit te voeren op dezelfde oscilloscoop.
  • Digitale signalen vastleggen met de in de WaveMaster 8000HD ingebouwde digitale logische (mixed-signal) ingangen tot 500 MHz kloksnelheid. Optioneel kunnen met de HDA125 High-speed Digital Analyzer digitale signalen tot 6 Gb/s worden opgenomen. Dit is vooral handig voor DDR signaalanalyse, namelijk voor het decoderen en lees/schrijf separatie als onderdeel van DDR debuggen en conformiteitstesten.
  • Linkfouten observeren en debugen met tot 8 Gpts acquisitiegeheugen die uitzonderlijk lange perioden bestrijken.

Seriële data-analyse

De nieuwe WaveMaster 8000HD oscilloscopen bieden ook uitgebreide seriële data-analyse voor karakterisering en compliance verificatie van de toekomstige generatie seriële datatechnologie. De nieuwe SDA Expert software-opties bieden vereenvoudigde expertise met op maat gemaakte technologie-analyse voor PCIe, USB, DisplayPort en meer, en bevatten krachtige PAM en NRZ (non-return-to-zero) eye-diagram, jitter en link-analysetools. QualiPHY testpakketten bieden eenvoudige automatisering van conformiteitstests voor complexe snelle seriële data-interfaces. Al deze seriële datatestmogelijkheden zijn vooral nuttig voor de volgende generatie PCIe 6.0, USB4, USB4 Specification v2.0 en DisplayPort over USB-C.

Helpen bij innoveren

“Kunstmatige intelligentie (AI), high performance computing en ubiquitous computing zorgen voor een ongekende groei van de I/O-vereisten in de industrie, die mogelijk worden gemaakt door seriële datalinks met een verhoogde signaalsnelheid en complexiteit, zoals PCI Express 6.0 en USB4 Specification v2.0”, zegt Jim Pappas, Director of Technology Initiatives, Intel Corporation.
“Oplossingen zoals die van Teledyne LeCroy zijn van vitaal belang voor de ecosystemen die de snelle innovaties in deze markten voeden”, aldus Jim Pappas.
“Teledyne LeCroy oscilloscopen met hoge bandbreedte en compliance tools zijn essentieel geweest voor ons productontwikkelingsproces voor het testen van onze toekomstige generatie seriële interfaces”, zegt Vivek Khanzode, Vice President Systems Engineering bij Marvell. “De mogelijkheid om de scopes te koppelen aan onze Teledyne LeCroy protocol analyzers is van onschatbare waarde voor een snelle root-cause analyse van interoperabiliteitsproblemen, wat het vertrouwen vergroot en onze time-to-market aanzienlijk verkort.”

Kortom

De nieuwe WaveMaster is een oscilloscoop die klaar is om u te helpen bij het ontwikkelen van de elektronica van morgen. Verwacht u dat u in de nabije toekomst te maken krijgt met de communicatieprotocollen zoals hier genoemd, kom dan op de beurs dit wonder bekijken.

Beurs E&A 2023, stand 7C112

Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van Electrometric
Meer nieuws over oscilloscopen
Meer nieuws over Test- en meetinstrumenten