assemblage/gereedschappen
4 juli 2013

3D-printer in kitvorm

Een goed werkende printer voor een consumentenprijs

De laatste tijd zijn 3D-printers op verschillende manieren uitgebreid in het nieuws geweest. De opvallendste berichten kwamen uit de medische hoek. Een aantal mensen danken hun leven aan dit apparaat omdat men met de printer net die juiste passende onderdelen en hulpmiddelen kon maken die noodzakelijk waren voor de operatie. Juist het snel kunnen omzetten van een tekening naar een functioneel model op ware grootte maakt dat het aantal toepassingen voor deze printer enorm is.

Tot nu toe waren er drie soorten 3D-printers. De dure modellen waar je veelvuldig werk voor moet hebben wil je de investeringen eruit kunnen halen, de goedkope hobbyprinters en de DIY-exemplaren waar vele uren knutselen in zijn gaan zitten. Tot die laatste groep behoort ook een aantal bouwpakketten die voor rond de € 1000,- op internet te verkrijgen zijn. Een 3D-printer is namelijk heel goed zelf te maken. Veel stelt het namelijk niet voor. Wat nodig is, is een bewegingsysteem dat in X-, Y- en Z-richting met stappenmotoren verplaatst kan worden en een extruder vergelijkbaar met een lijmpistool waarin kunststof draad gesmolten wordt en in kleine hoeveelheden in vloeibare vorm naar buiten geperst wordt. De voor de printer vereiste elektronica is ook niet echt ingewikkeld. Naast de stappenmotorsturingen en de regelelektronica voor de extruder is er een microcontrollersysteem nodig dat hoofdzakelijk gebruikt wordt voor de communicatie met de computer waarop het te printen voorwerp ontworpen is.
Het lastigste van het geheel is eigenlijk het mechanische gedeelte. Dit vraagt een solide geheel waarin stappenmotoren, X-Y-tafel en extruder dusdanig zijn gemonteerd dat afwijkingen in de bewegingen minimaal zijn. Het is immers de bedoeling dat het ontwerp exact uit de 3D-printer rolt en geen afwijkingen vertoont doordat de mechanische stabiliteit te wensen over laat.
Bij machines die kant-en-klaar gekocht worden, mag u verwachten dat de fabrikant de nodige aandacht aan de mechanische opbouw besteed heeft. Wie zelf gaat bouwen, zal dit ook moeten doen en dan is het handig dat er pakketten te koop zijn waarin alle onderdelen keurig netjes op maat aangeleverd worden. Het maken van de printer is dan letterlijk kinderspel.
Eén van de bouwpakketten die we speciaal onder de aandacht willen brengen is het pakket van Velleman. Deze firma maakt al vele jaren kwalitatief hoogwaardige bouwpakketten van diverse elektronische apparaten. Daarbij gaat men er van uit dat deze gebouwd moeten kunnen worden door mensen die niet veel ervaring hebben in het bouwen van elektronische schakelingen. Uit eigen bevindingen weet ik dat een ervaren iemand dan ook zeer snel het geheel heeft samengebouwd en het aanschaffen van een bouwpakket van Velleman is dan ook zeer zeker het overwegen waard. Bedenk daarbij dat een zelf gebouwde machine u veel eerder aan zal zetten tot het aanpassen van zowel de mechanische als de elektronische opbouw om zo een apparaat te krijgen dat geheel aan uw eigen wensen voldoet.

Voor het complete artikel klik hier

Voor meer informatie over de K8200 klik hier http://www.k8200.eu/

De K8200 is o.a. te koop bij Conrad. Voor meer informatie klik hier http://www.conrad.nl/ce/nl/product/409630/3D-printer-bouwpakket-Velleman-K8200

Meer nieuws over assemblage/gereedschappen
Meer nieuws over Elektronica