assemblage/gereedschappen
26 november 2018

3D-printen bespaart 80% bij Jabil

Eenmalige tools en hulpstukken sneller gemaakt

Ondanks dat 3D-printers al behoorlijk gemeengoed zijn, realiseren veel mensen niet waar de voordelen liggen. Kijk je op internet dan struikel je over hobby-projecten en hebbedingetjes om te printen, maar een 3D-printer kan veel meer. Bekende voorbeelden van zeer zinnige toepassingen vinden we in de medische wereld, maar ook voor het maken van hulpstukken en gereedschappen is de 3D-printer een hulpmiddel dat niet alleen heel handig is, maar ook veel geld kan besparen. Bij Jabil in de Amerikaanse plaats Auburn Hills leveren ze een besparing op van 80% op de productietijd bij het maken van eenmalige hulpstukken en tools.

Ondanks dat Jabil in Nederland nog relatief weinig naamsbekendheid geniet, is het wereldwijd één van de grootste manufacturing service providers. Voor grote opdrachtgevers zoals Cisco Systems, Philips en Hewlett-Packard vervaardigt het bedrijf elektronische apparatuur die we overal in het dagelijks leven terugzien. Door 3D-printers te integreren in het productieproces, heeft het team in de Auburn Hills fabriek de productietijd met 80 procent verkort en 30 procent bespaard op de kosten voor gereedschappen en hulpmiddelen.

Lange wachttijd, hoge kosten
Volgens de engineers in Auburn Hills nam het productieproces voor maatwerkproducten teveel tijd in beslag. Dit kwam onder meer doordat zij gemiddeld drie weken moesten wachten op de machinewerkplaats die de productie en levering van het juiste gereedschap verzorgt. Bij complexe onderdelen kon de levertijd zelfs oplopen tot twee maanden. Om hun opdrachtgevers in de zorg en de industrie beter te kunnen bedienen, moest er een einde komen aan de lange wachttijd en de hoge kosten.
Vaak moeten de technici eenmalig producten en tools produceren. Het uitbesteden hiervan was vaak onnodig duur en het was in sommige gevallen zelfs in conflict met privacygevoelige design-informatie van de klant. Het productieteam van Jabil zag in 3D-printen de oplossing voor deze problemen. Met behulp van deze technologie kan Jabil grotere batches produceren met een verbeterde levensduur.

Lage kosten, hoge kwaliteit
Nadat Jabil 3D-printers van Ultimaker had geïntegreerd in het productieproces was er al snel resultaat te zien. Na een eenvoudig installatieproces kon het team nog dezelfde dag reserveonderdelen printen. De kwaliteit van de producten werd meteen duidelijk. Tim DeRosett, verantwoordelijk voor productmanagement bij Jabil Additive zegt hierover: De 3D-printers stellen ons in staat om zelf gereedschappen, klemmen en andere productiehulpstukken te produceren. De keuze viel op de printers van Ultimaker vanwege de prijs, gebruiksvriendelijkheid en de hoge kwaliteit. Dit stelt ons in staat om het introductieproces van nieuwe producten te versnellen, waarbij er uiteindelijk betere resultaten voor de klanten geboekt worden.
De beslissing om 3D-printen te gebruiken als een betaalbaar en professioneel alternatief voor traditionele methoden, leidde tot een verkorting van de productietijd van meerdere weken naar slechts vier dagen. De benodigde onderdelen worden namelijk nu zelf gemaakt tegen een fractie van de kosten die de externe machinewerkplaats rekent.

Meer nieuws van Ultimaker B.V.
Meer nieuws over assemblage/gereedschappen
Meer nieuws over Elektronica

het laatste nieuws

Meer algemeen nieuws