3D inspectie voor automatische printcontrole
Door de derde dimensie kunnen nog meer fouten zichtbaar gemaakt worden
De machines die componenten op een print plaatsen, maken al jaren gebruik van optische systemen om de onderdelen nauwkeurig te kunnen plaatsen. Ook na het plaatsen en solderen van de printen, wordt vision ingezet om te controleren of alles wel naar wens uitgevoerd is. Camera’s kunnen immers opgenomen worden in een automatisch controlesysteem waardoor de printen snel en efficiënt op defecten gecontroleerd kunnen worden. Toch kan een camera lang niet alles zien wat een mens wel kan zien. Het probleem schuilt in het feit dat de eenogige camera geen diepte ziet terwijl de mens dit wel kan.
Bij het plaatsen van onderdelen op een print kan er het nodige mis gaan. Als eerste kan natuurlijk het verkeerde onderdeel geplaatst worden of het onderdeel wordt niet of in een verkeerde richting op de print geplaatst. Dergelijke fouten kunnen prima met een optisch systeem geheel automatisch opgespoord worden. Door van de print opnames te maken en die te vergelijken met de CAD gegevens, kan tegenwoordig heel eenvoudig bekeken worden of er verschillen zijn. Het enige dat bij een dergelijk systeem van belang is, zijn de gebruikte vision software en natuurlijk een goede belichting.
Doordat echter onderdelen steeds kleiner worden en het aantal aansluitpunten van IC’s alleen maar toe neemt, wordt het wel telkens lastiger om alle mogelijke fouten goed te kunnen herkennen. Vergeet daarbij ook niet dat de componentendichtheid op de print telkens hoger wordt, hetgeen alleen maar kan leiden tot meer problemen bij het op een goede manier kunnen herkennen van fouten. Daarbij geldt dat het heel vervelend is als het systeem een fout ontdekt, maar dat het nog vervelender is als het systeem de fout juist niet herkent. Bij dit laatste passeert een foutieve print het testsysteem en komt in een veel later stadium pas boven water. Vaak zo laat, dat het heel erg complex en kostbaar is om het probleem te lijf te gaan.
meer informatie: www.wsbenelux.nl
Voor het complete artikel klikt u hier