Handel en samenwerking

Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Deze slimme robothond speurt razendsnel gaslekken op (video)

Netwerkbedrijf Alliander en Hogeschool Saxion hebben een robothond ontwikkeld die gaslekken onder de grond kan opsporen. Bedrijven als Alliander moeten van de EU vaker gasleidingen gaan inspecteren, maar kampen met een steeds groter personeelstekort.

De robot, LASS-E, loopt als een hond op vier ‘poten’ op de grond waar de leidingen lopen. De Robothond LASS-E is voorzien van een ingebouwde computer waar kaartdata ingeladen wordt. Door de combinatie van kaartdata en de GPS-locatie kan LASS-E heel precies boven de ondergrondse gasleidingen lopen om ze te inspecteren. Onder begeleiding van de monteur detecteert de robot eventuele gaslekken met een ingebouwde gassensor. Het prototype van LASS-E is onlangs succesvol getest bij het testcentrum van KIWA Training in Apeldoorn.

Verschillende organisaties hebben volgens een woordvoerster van Saxion interesse in de robothond, waaronder andere netwerkbeheerders. Ook zij moeten het aantal inspecties verhogen terwijl er een personeelstekort is, benadrukt de woordvoerster.

 


Meer nieuws over Handel en samenwerking
Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie