Beurzen, congressen, seminars, events

Waterstofplein op WoTS 2022

Waterstof gaat een belangrijke rol spelen bij de verduurzaming van de Nederlandse industrie. Bij de grootschalige productie, opslag, distributie en gebruik van duurzame, groene waterstof komt echter veel kijken. Op de beursvloer van de World of Automation, hal 8 wordt u een kijkje geboden in de technische keuken van waterstofinstallaties op het Waterstofplein.

Met een aantal concrete innovaties laten de deelnemers zien wat er nu al mogelijk is in de duurzame productie en toepassing van waterstof. Daarnaast is er aandacht voor de specifieke technische eisen die gesteld worden aan een waterstofinstallatie. En natuurlijk de oplossingen die reeds beschikbaar zijn.

Gedurende alle beursdagen zijn er ook mensen aanwezig die u meer kunnen vertellen over de techniek achter de getoonde opstellingen. Op woensdagmiddag 28 september kunt u ook deelnemen aan het seminar: Waterstof: de technische uitdagingen.

H2 Demonstrator van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen
De H2 Demonstrator is een combinatie van een elektrische Fiat Doblo met aanhanger die wordt ingezet om uitleg te geven over waterstoftechniek. In de aanhanger zit een mobiele stroomgenerator die op waterstof werkt. De kern bestaat uit een waterstofstack van Nedstack. De waterstofflessen zorgen voor energie die in de cabine wordt om gezet in elektriciteit. De deelsystemen van de stroomgenerator zijn goed zichtbaar. Hierdoor kan uitleg worden gegeven over de werking, veiligheid en controle van een waterstofgenerator. (Afbeelding 1)

Mobiele waterstofvoorziening voor de productie van 100% groene waterstof
HyMatters heeft een uitermate interessante oplossing voor de toenemende congestieproblematiek op het Nederlandse stroomnet: de inzet van kleine, mobiele elektrolysers die voorzien zijn van een power quality analyser. Een demonstratieversie van deze trailer die ingezet kan worden voor de lokale ondersteuning van het elektriciteitsnet is te zien op het Waterstofplein. (Afbeelding 2)

Waterstofpaneel: Groene waterstof op basis van enkel zonlicht en lucht
De KU Leuven heeft een revolutionaire technologie ontwikkeld waarbij waterdamp uit lucht rechtstreeks omgezet wordt in waterstof met behulp van zonne-energie. De engineers en designer van Comate hebben het prototype doorontwikkeld tot een waterstofpaneel om groene waterstof betaalbaar te maken voor iedereen. Op het Waterstofplein wordt het paneel gepresenteerd aan het publiek. (afbeelding 3)

TU Delft Hydro Motion Team
In een jaar tijd heeft het Hydro motion team een monohull ontworpen die op waterstof vaart. Op de boot zijn twee caps zichtbaar waaronder waterstof tanks zitten. Deze tanks bevatten maar liefst 16 kg aan waterstof op 350 bar en staan verbonden met een waterstofbrandstofcel in de boot. Hiermee is het team tweede geworden in de Monaco Open Sea class en is de endurance race gewonnen. (afbeelding 4)

Naast de vier opstelling vindt u op het Waterstofplein ook informatie over instrumentatie & dienstverlening op het gebied van waterstof van een aantal exposanten.

Waterstofplein, World of Automation, hal 8

Meer informatie over de WoTS en alles wat daar te beleven valt is te vinden op https://fhi.nl/wots/.

Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events