TU Eindhoven Europees kampioen robotvoetbal

Het robotvoetbalteam Tech United van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft zondag 18 april de Europese titel veroverd tijdens de RoboCup German Open 2010 in het Duitse Maagdenburg. Tijdens de finale werd het Portugese team Cambada van de universiteit van Aveiro verslagen met 5-1. Titelverdediger Stuttgart werd derde.

 

 

– afbeelding: Het team van Tech United dat in Magdeburg Europees kampioen werd. –

Tech United en Cambada streden in de finale met elk vijf robots. Het duel van twee keer vijftien minuten, zonder menselijke tussenkomst, stond bol van de mooie lobs, passes en counters. De robots overzien met camera’s het speelveld en met behulp van intelligente software bepalen de mechanische voetballers zelf de wedstrijdtactiek. Het scorende vermogen van het Tech United team was tijdens het toernooi erg hoog. In acht wedstrijden werden 79 doelpunten gemaakt en slechts 4 tegendoelpunten toegestaan. De voetbalrobots van Tech United spelen in de Middle Size League. Dit is de eredivisie van de RoboCup-competitie. RoboCup is opgezet om in competitieverband het roboticaonderzoek elk jaar naar een hoger plan te tillen. Universiteiten uit de hele wereld werken mee om het uiteindelijke doel te behalen: in 2050 een robotteam te laten winnen van de regerend wereldkampioen voetbal. De technologie die tijdens dit project wordt ontwikkeld, kan in de toekomst worden toegepast bij robots voor de zorg en huishoudelijke taken. Achter de schermen bestaat Tech United uit twintig teamleden: studenten, promovendi en de wetenschappelijke staf. Voor elk toernooi moet Tech United zich kwalificeren door aan te tonen welke vooruitgang er is geboekt.
Teamleider Rob Hoogendijk over de vooruitgang van Tech United: “We hebben het schietmechanisme verbeterd waardoor we sneller schieten. Omdat we de tegenstanders goed kunnen identificeren, is onze dribbeltechniek verbeterd, kunnen we ons tactisch positioneren en mooie passes laten zien.”
Het EK vormt de opmaat voor de volgende krachtmeting. Dit is het WK dat van 19 tot en met 25 juni in Singapore wordt gespeeld. Na het behalen van de Europese titel behoort Tech United in Azië tot de titelkandidaten.