Tomorrow’s Electronics, van molecuul tot serious gaming

Ook tijdens deze editie van HET Instrument is er weer een seminar ‘Tomorrow's Electronics'. Net als elk jaar, het ene jaar bij de beurs Electronics & Automation en het andere jaar bij HET Instrument, verzamelt FHI een aantal visionairs die op de ochtend van 30 september 2010 vergezichten schetsen in de technologie. Waar zijn onderzoekers mee bezig, welke beloftes zijn er voor de toekomst, wanneer komt welke applicatie in zicht? Hoe kunnen de beloftes worden waargemaakt. Welke ‘killer'-applicaties mogen we verwachten? Hoe gaan we hier geld mee verdienen? Het onderzoek speelt zich af op moleculaire schaal, draadloze sensornetwerken en serious gaming kunnen killer-applicaties worden.

De lezingenreeks start in de wetenschap. De nog jonge hoogleraar Wilfred van der Wiel neemt zijn gehoor mee naar het moleculaire niveau. Kan een molecuul als zodanig worden gebruikt als elektronicacomponent? Lieven Vandersypen is hoogleraar in Delft, aan de TU bij het Kavli Instituut van de beroemde nanoprofessor Cees Dekker. Hij beweegt zich in de fascinerende en veel belovende wereld van grafeen, het nieuwe materiaal bestaande uit een atoom dik laagje grafiet. En wat daar al niet mee mogelijk is.

Daarna is het de beurt aan de bedrijven en hun R&D. Bronkhorst High Tech, NXP, ASMI werken samen met de TU Eindhoven aan de toepassing van nieuwe materialen voor weerstanden en geheugenchips. Met een aantal andere partnerbedrijven doet NXP onderzoek naar de testmogelijkheden op nanoschaal.

En dan is het tijd om richting business te kijken. Ad Moelands van Tetraco International schetst het traject naar toepassing, die alleen methodisch succesvol kan worden afgelegd. Almende doet dat met draadloze sensornetwerken, in het DevLab samenwerkingsverband. Greenpeak van Cees Links boekt in dat veld al successen, staat op doorbreken. Michiel Westermann laat met zijn bedrijf Motek Medical zien hoe je succesvol hard- en software kunt samenbrengen in serious gaming die mensen helpt hun bewegingsbeperkingen te overwinnen.

Inschrijven voor deelname aan Tommorrow’s Electronics 2010 kan via www.hetinstrument.nl.