Algemeen

Onderzoek - ontwikkeling en innovatie

Technische innovatiepostzegels

Ter gelegenheid van de Dag van de Postzegel heeft PostNL een postzegelvel uitgebracht met twee innovatieve en duurzame vervoermiddelen ontwikkeld aan de TU Delft. Op de postzegels staan naast Koning Willem-Alexander, een wind voortgedreven vrachtschip en de Flying-V, een energiezuinig vliegtuigontwerp voor de lange afstanden.

Grafisch ontwerper Sandra Smulders heeft ter gelegenheid van de jaarlijkse Dag van de Postzegel een postzegel ontworpen met als inspiratiebron de door Piet Zwart ontworpen frankeerzegels Koningin Wilhelmina 1931-1933. Die zegels lieten voorbeelden zien van de industrie en nijverheid van toen. Op de originele zegels stonden Koningin Wilhelmina, Fokkervliegtuigen, de Hoogovens en motorschepen. Nu dus de moderne versie daarvan.

Flying-V
De Flying-V is een ontwerp voor een energiezuinig type vliegtuig voor de lange afstanden. Dit vliegtuigontwerp, waarbij de passagierscabine, het vrachtdek en de brandstoftanks zijn geïntegreerd in de vleugel, verbruikt door een betere aerodynamische vorm en een lager gewicht 20% minder brandstof dan het meest moderne vliegtuig van nu.

WASP
Windhulpvoortstuwingssystemen (wind assisted ship propulsion, WASP) kunnen de uitstoot van schepen verminderen. Een van deze mechanische systemen zijn de zogenaamde rotorzeilen om een aanvullende voortstuwende kracht te genereren. Geïntegreerd in een geoptimaliseerd scheepsontwerp kan hiermee een brandstofbesparing van 30 – 40 % behaald worden. De TU Delft doet onderzoek naar de ontwikkeling en potentie van windhulpvoortstuwing op schepen.


Meer nieuws over Algemeen
Meer nieuws over Onderzoek - ontwikkeling en innovatie