Beurzen, congressen, seminars, events

Productie Proces Automatisering 2024 met hoofdthema de digitale transitie

Tijdens het Productie Proces Automatisering event geven experts uit de industrie presentaties over technologieën en best practices. Er zijn presentaties over de flexibilisering van het productieproces, een praktijkcase van een cloudbased alarmmanagement systeem en de mogelijkheden met AI. Ook onderwerpen als predictive maintenance, cybersecurity, standaardisatie, IIoT en asset tracking komen aan de orde. Het event vindt plaatst op 25 januari in Het Van der Valk Hotel te Vianen.

De digitale transitie en concrete implementaties
Het Productie Proces Automatisering event biedt neutrale kennisoverdracht over de digitale transitie van de productie- en procesindustrie. De uitdagingen zijn groot en met deskundige mensen en automatisering kunnen oplossingen op een concrete manier worden gerealiseerd. Daarbij worden bedrijven in de industrie in meerdere en mindere mate geconfronteerd met vergelijkbare uitdagingen. Een tekort aan goede technici, beschikbaarheid van materialen, hoge (energie)kosten, wens tot verduurzaming, strengere wetgeving.

Oplossingen liggen in digitalisering maar wel door deskundige toepassingen. De focus in het programma van het PPA event wordt gelegd op de concrete implementaties.

Overal wordt de noodzaak gevoeld om verder te automatiseren en innoveren om concurrerend en toekomstbestendig te zijn. Tegelijkertijd zijn de oplossingen complex en is er duidelijk behoefte aan samenwerking in de keten. Het Productie Proces Automatisering event 2024 geeft een update van de nieuwste innovaties en geïntegreerde oplossingen. Ook kunt u op de marktplaats het gesprek aangaan met de deelnemende kennispartners.

Lezingen
Een groot deel van de dag staat in het teken van diverse lezingen. Deze vormen het belangrijkste deel van de dag. In totaal zijn er 18 lezingen waarvan er twee plenair gegeven worden. We pikken er een paar uit:

  • Inzicht in je grondstoffen en kwaliteitsborging in de wereld van productie en procesautomatisering met RFID
    Stel je voor dat je processen nog verder kunt automatiseren, daarmee inzichtelijker kunt maken en door inzicht de kwaliteit kunt verhogen. Dankzij de kracht van RFID-technologie worden processen soepeler en betrouwbaarder, RFID legt de basis voor kwaliteit. Turck neemt je mee in een wereld van productie en procesautomatisering met RFID. Het zal bedrijven in de productie- en procesindustrie helpen bij de strengere eisen rond Tracking & Tracing en de flexibilisering van het productieproces.
  • Op weg naar Autonomous Operations
    Het terugdringen van menselijke tussenkomst in de procesindustrie vraagt allereerst om een hogere automatiseringsgraad. State Based Control volgens ISA-106 is hiervoor het fundament. Maar wat is ervoor nodig om bestaande procesautomatiseringssystemen naar dit niveau te tillen? Pas als deze basis op orde is, is stapsgewijs doorgroeien naar level 5 ‘Full Autonomy’ mogelijk. Dit door verregaande digitalisering in proces- en asset management.  Met voorbeelden uit de praktijk deelt ABB positieve ervaringen, maar ook valkuilen en geleerde lessen.
  • Van sensor tot automatisering tot CLOUD
    De uitdagingen in de industrie zijn groot: vergrijzing, globalisering, stijgende kostprijzen, duurzaamheid en een gebrek aan technisch personeel. Overal wordt de noodzaak gevoeld om verder te automatiseren en te innoveren om concurrerend en toekomst-bestendig te zijn. Tegelijkertijd zijn de oplossingen complex en is de behoefte aan samenwerking in de keten groot. Jumo demonstreert verschillende mogelijkheden om procesdata vanaf het veld-niveau te ontsluiten en veilig over te brengen naar de cloud. Waar moet de gebruiker op letten en wat wordt verwacht van leveranciers van automatiseringssystemen voor de industrie? Wat zijn de voordelen  van een totaal oplossing aan de hand van de “Sensor to CLOUD” oplossing met Single Pair Ethernet. In partnership wordt ernaar gestreefd om de beschikbare kennis en ervaring in te zetten om processen efficiënter, gebruiksvriendelijker en duurzamer te maken.
  • OT Beveiliging in de productiesector
    In een steeds meer gedigitaliseerde en onderling verbonden wereld, wordt de productiesector geconfronteerd met een groeiende urgentie om operationele technologie (OT) effectief te beveiligen. Het waarborgen van de veiligheid, beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van OT-systemen is essentieel voor het behoud van een naadloze productiecyclus en het voorkomen van mogelijke storingen. Deze presentatie belicht de huidige, opkomende markttrends en de concrete uitdagingen in de productiesector. Daarnaast komen de drijfveren achter de veranderende benaderingen van beveiliging aan de orde, zoals de technologische vooruitgang, wet- en regelgeving en de toenemende erkenning van cybersecurity als een cruciaal bedrijfsaspect. Door deze factoren te begrijpen, kunnen organisaties met een nieuwe manier van denken strategieën implementeren om hun productieomgevingen te beschermen en veerkrachtiger te maken tegen de snel evoluerende dreigingslandschappen.
  • Verbeter je productieproces met IIOT
    De toevoegde waarde van IIOT (Industrial Internet of Things) kan vaak worden verdeeld in 2 groepen: “Het creëren van additionele services en diensten” en “Het verbeteren van de (productie) efficiëntie”. Tijdens deze presentatie legt Wago aan de hand van praktijkvoorbeelden uit welke uitdagingen IIOT allemaal kan oplossen. Eén van de praktijkvoorbeelden betreft een spuitgietmachine waar m.b.v. machinelearning wordt herkend of het gedrag van de machine afwijkt. Zodat ongeplande stilstand van de machine kan worden voorkomen.
  • Autonomous Automation: Hoe bouw je de “fabriek in het donker”
    De meeste productiebedrijven zitten qua automatiseringsgraad nog in fase 2 (Automated) of in fase 3 (Semi Automated”). Het ultieme doel van procesautomatisering is de volledig autonome fabriek (fase 5). Welke stappen moet je nemen om processen zover te automatiseren dat geen enkele menselijke interventie meer nodig is: de “Fabriek in het donker”?  Batenburg Techniek benoemt die stappen waarbij een belangrijke voorwaarde en eerste stap is het stroomlijnen van alle databronnen in de fabriek. Een “Unified Namespace” biedt hiervoor een oplossing.
Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events