Organische LED-verlichting (OLED) bereikt hoge energie-efficiëntie dankzij gedeelde inspanning

De chemiegroep Solvay en Holst Centre hebben zeer energie-efficiënte Organic Light Emitting Diodes (OLED) verlichtingstegels met een oppervlakte van 69cm2 voorgesteld. Deze demonstratietegels bevatten verschillende lagen die vanuit vloeibare toestand zijn aangebracht bij Holst Centre en bijkomende lagen die door Solvay met het gebruikelijke vacuümprocedé werden aangebracht.

 

afbeelding: De door een dunne folie beschermde OLED-verlichtingstegel op soepele drager met een oppervlakte van 69 cm²

OLED is een nieuwe verlichtingstechnologie die het mogelijk maakt platte bronnen te maken die diffuus licht afgeven en complementair zijn aan gewone (niet-organische) LED-verlichting, die door hun aard goed geschikt zijn voor schijnwerpers en spotlights. De huidige OLED-systemen worden op pilootschaal gemaakt door in met een vacuümprocedé vele lagen een per een op glas neer te laten slaan. Solvay en Holst Centre slaagden erin verschillende lagen van de OLED neer te laten slaan vanuit een vloeistof, wat het gebruik van druktechnieken voor de aanmaak van OLED-systemen veel dichterbij brengt.
Het gebruik van druktechnieken op soepele dragers zal de productie van OLED-systemen voor algemene verlichtingstoepassingen op grote schaal mogelijk maken, en zal ook bijkomende eigenschappen meebrengen: dunne, soepele en potentieel zelfs transparante verlichtingssystemen die in het plafond, de muren of de vensters kunnen worden geïntegreerd.
Dit zeer efficiënte en soepele OLED-systeem was ontworpen en geoptimaliseerd door Solvay. Het is nagenoeg integraal gemaakt met organische functionele materialen ontwikkeld door Solvay en omvat ook Plexcore© OC Hole Injector Layer (HIL) van Plextronics, Inc. De demonstratiesystemen omvatten de door Holst Centre ontwikkelde dunne beschermfolie en de doorschijnende anodetechnologie voor kunststoffen dragers met een grote oppervlakte van DuPont Teijin Films.
De eigenschappen van deze witte OLED op soepele drager en met een grote oppervlakte werden door het Philips Research Laboratories* gemeten, resulterend in een energie-efficiënte van 30 lm/W aan 1000 cd/m2, wat 2 tot 3 maal meer is dan gloeilampen.
De gemeten waarde is in lijn met de meetresultaten van kleinere (7mm2) gelijkaardige lichtsystemen die door Solvay op glas zijn gemaakt, wat aantoont dat de architectuur van het lichtsysteem en de unieke keuze van materialen in deze systemen zeer goed kunnen worden overgebracht van kleinschalige harde dragers naar grote soepele kunststoffen dragers.
Uitgaande van deze bemoedigende resultaten werken de partners al op een tweede generatie demonstratiemodellen met meer in vloeistof afgezette lagen.
Deze krachttoer toont duidelijk het potentieel voor zeer efficiënte OLED op soepele kunststoffen dragers, waarmee de weg wordt geopend naar een productie van OLED-verlichtingstegels tegen lagere kosten en op basis van in vloeistoffen afgezette lagen.

Film: Bekijk de lichtgevende OLED op soepele drager