Nieuwe industriële Focusgroep UT: schoolvoorbeeld uitwerking topsectorenbeleid

Vandaag hebben enkele belangrijke industriële en academische partners, waaronder de Stichting FOM, onderzoeksinstituut MESA+ en de Universiteit Twente, hun handtekening gezet onder een contract dat leidt tot een nieuw initiatief in het kader van het Topsectorenbeleid: de vestiging van de Industriële Focusgroep XUV Optics aan het MESA+ instituut voor Nanotechnologie. Wat dit initiatief uniek maakt is dat de onderzoeksgroep niet zomaar fundamentele wetenschap bedrijft, maar dit ook koppelt aan high tech toepassingen uit de industrie. Hiermee stimuleert het consortium de ontwikkeling van high tech nanotechnologie toepassingen die van groot economisch belang zijn. Het is hiermee een van de eerste concrete uitwerkingen van het topsectorenbeleid van de overheid. Het feit dat het bedrijfsleven maar liefst 38 procent van de 19,7 miljoen euro tellende begroting voor haar rekening neemt, onderstreept het belang dat de industrie stelt in dit nieuwe initiatief.

De nieuwe XUV Optics Focusgroep, die onder leiding staat van prof. dr. Fred Bijkerk, is gespecialiseerd in zogenaamde multilaagspiegels waarmee je zeer nauwkeurig extreem-ultraviolet licht kunt manipuleren. Deze spiegels worden onder meer gebruikt in ruimtetelescopen en voor de productie van chips met steeds snellere processoren en grotere geheugencapaciteiten. Er is een sterke vraag vanuit de industrie naar dit soort spiegels, omdat conventionele spiegels voor dit type licht onbruikbaar zijn. De groep gaat dan ook zeer nauw samenwerken met toonaangevende industriële partners als ASML, Carl Zeiss, Demcon, PANalytical en SolMateS.

Topsectorenbeleid
De nauwe samenwerking met de industrie moet de high tech productontwikkeling aanzienlijk versnellen. Hiermee is het samenwerkingsverband een schoolvoorbeeld van wat het topsectorenbeleid van de overheid beoogt: het koppelen van hoogwaardige wetenschap aan de ontwikkeling van relevante high tech toepassingen die van belang zijn voor de industrie en de Nederlandse economie. Doel van het topsectorenbeleid is het positioneren van Nederland in de internationale top vijf van kenniseconomieën.

19,7 miljoen euro
Het feit dat het bedrijfsleven zorg draagt voor maar liefst 38 procent van de 19,7 miljoen euro tellende begroting (tot 2020) geeft aan dat de industrie de samenwerking erg belangrijk vindt. Volgens Bijkerk zijn er in Nederland nog nauwelijks voorbeelden van samenwerkingsverbanden waarbij het bedrijfsleven zo actief, en vooral op deze schaal, wordt betrokken bij toonaangevend fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

Partners
De XUV Optics Focusgroep is een nieuwe stap voor de afdeling nanolayer Surface & Interface physics (nSI) die Bijkerk nu leidt aan het FOM-instituut DIFFER in Nieuwegein. Deze afdeling zal in de loop van 2013 de overstap maken naar de faculteit Technische Natuurwetenschappen en onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente. Met de ondertekening van het contract door de Stichting FOM, MESA+, de Universiteit Twente, ASML, Carl Zeiss, Demcon, PANalytical en SolMateS staat niets de oprichting van de Focusgroep meer in de weg. Zodra het laboratorium in het voorjaar van 2013 is ingericht zal de verhuizing starten. In de zomer van 2014 moet de Focusgroep op volle sterkte in het MESA+ nanolab in Twente opereren.