Onderzoek - studie en publicaties

Nederland zakt op cybersecurity-ranglijst

Nederland staan wereldwijd op de 7e plaats als het gaat om kennis van cybersecurity en internetprivacy, zo blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf NordVPN.

De jaarlijkse National Privacy Test (NPT) is een wereldwijd onderzoek dat de cybersecurity- en privacybewustzijnsniveaus van mensen evalueert en tegelijkertijd het publiek informeert over cyberdreigingen en het belang van gegevens- en informatiebeveiliging in het digitale tijdperk. In 2024 werden er 25.567 reacties verzameld uit 181 landen. De testresultaten tonen aan dat Nederlanders sterk presteren in bepaalde aspecten van online-beveiliging. Zo weet 96% hoe ze verdachte streamingdiensten kunnen herkennen en kan 94% sterke wachtwoorden aanmaken. Ook zijn ze goed op de hoogte van de risico’s van het opslaan van creditcardgegevens in hun browser (93%), welke gevoelige informatie ze niet moeten delen op social media (92%) en welke machtigingen ze aan apps moeten geven (91%).

Er zijn echter ook aandachtspunten. Slechts 6% van de Nederlanders is zich bewust van de privacykwesties rondom het gebruik van AI op de werkvloer, en maar 11% weet welke gegevens internetproviders verzamelen als metadata. Daarnaast is slechts 17% op de hoogte van hoe ze hun thuis-wifinetwerk goed kunnen beveiligen – waarschijnlijk wordt dit vaak als vanzelfsprekend veilig beschouwd. Ten slotte weet maar 18% waar ze wachtwoorden veilig kunnen opslaan, bijvoorbeeld met behulp van wachtwoordmanagers.


Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws over Onderzoek - studie en publicaties