Wet- en regelgeving

Meepraten over afspraken voor exoskeletten

Ondanks de snelle digitalisering en robotisering van de samenleving behoren problemen op het gebied van fysieke belasting allerminst tot het verleden. Werkgevers en werknemers zien in het gebruik van exoskeletten een mogelijkheid voor de preventie van fysieke overbelasting. Een exoskelet is een (harde) uitwendige structuur, bevestigd om (delen van) het lichaam welke ondersteuning biedt bij het uitvoeren van fysieke taken. Het is een relatief nieuwe technologie waar veel belangstelling voor bestaat.

Momenteel wordt er nog veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit en langetermijneffecten van exoskeletten. Zo zijn er nog uitdagingen met betrekking tot het ontwerp en wordt er gezocht hoe deze nieuwe technologie past in de nationale en Europese wet- en regelgeving.

Het vastleggen van afspraken en het schrijven van richtlijnen waarover brede consensus bestaat zal ervoor zorgen dat onderzoek (naar bijvoorbeeld risico’s) beter vergelijkbaar wordt en de toepassing in de praktijk van exoskeletten makkelijker wordt. Verder kennen exoskeletten een breed toepassingsgebied. Een duidelijk kader welke toepassingsgebieden we onderscheiden is belangrijk, om relevante wetgeving te definiëren. Naar verwachting zal komende tijd ook op Europees (normalisatie) niveau veel gebeuren op het gebied van exoskeletten. Daarom wil NEN graag stakeholders bij elkaar brengen om te kijken hoe het beste het Nederlandse belang behartigd kan worden.

Meer informatie
Wilt u meepraten over exoskeletten en standaardisatie of ontvangt u graag meer informatie, neem dan contact op met Margot Verbeek via telefoon 015 2 690 711, e-mail iiv@nen.nl

Meer nieuws van NEN Nederlands Normalisatie-instituut
Meer nieuws over Wet- en regelgeving