Lancering tweede TU Delft satelliet in september 2012

De beoogde lanceerdatum van de tweede Delftse satelliet is bekend: in september 2012 zal een Russische Dnepr-raket de nanosatelliet, samen met tientallen andere kleine satellieten, naar de ruimte brengen. Technostarter ISIS, een spin-off van de TU Delft, verzorgt de lancering voor de universiteit.

 

Delfi-n3Xt is de opvolger van de succesvolle Delfi-C3. Deze satelliet ter grootte van een melkpak werd in april 2008 gelanceerd en functioneert nog steeds, hoewel de levensduur officieel al lang voorbij is.

Ervaring
Doel van nanosatelliet Delfi-n3Xt is vooral om studenten de gelegenheid te geven om in de praktijk kennis en ervaring op te doen door te werken aan een concreet ruimtevaartproject. Tegelijk beidt de satelliet een platform voor Nederlandse ruimtevaartbedrijven om nieuwe systemen in de ruimte te testen. TNO test bijvoorbeeld een nieuw type motor voor kleine satellieten. Omdat deze heel licht zijn moeten de raketmotoren heel precies en gedoseerd werken.

Standregeling
Het belangrijkste verschil met haar voorganger is de actieve standregeling. Waar Delfi-C3 nog vrij kon ‘buitelen’, wordt de oriëntatie van Delfi-n3Xt met een systeem van sensoren zo geregeld dat bijvoorbeeld de zonnepanelen optimaal op de zon gericht zijn, waardoor de satelliet veel efficiënter gebruikt kan worden. “Deze techniek is bekend voor grote satellieten, maar het is een uitdaging om de technologie ook in een nanosatelliet ter grootte van een flink melkpak te krijgen”, zegt projectleider Jasper Bouwmeester.

Delfi Ontwikkelingsprogramma
Delfi-n3Xt zal waarschijnlijk niet de laatste nanosatelliet van de TU Delft zijn. De universiteit heeft nog twee nanosatellieten gepland die onderdeel gaan uitmaken van het Europese QB50 project. QB50 is een Europees samenwerkings-missie met maar liefst 50 satellieten die verspreid in een baan om de aarde metingen aan de bovenste laag van de atmosfeer gaan verrichten.

Spin-off
Technostarter ISIS organiseert de lancering van de nanosatelliet. Het bedrijf, gevestigd in ondernemerscentrum YES!Delft, is voortgekomen uit het Delfi-C3 project en heeft zich razendsnel ontwikkelt tot een succesvol ruimtevaartbedrijf dat zich richt op het leveren van componenten voor kleine satellieten.

www.delfispace.nl