Kroonprins onder de indruk van NanoLab

Door de tekst 'Hierbij is het MESA+ NanoLab geopend' te schrijven in een mensenhaar, heeft Prins Willem-Alexander op 5 november het nieuwe laboratorium geopend, onder grote belangstelling. De kroonprins toonde zich erg onder de indruk van de rondleiding in de cleanroom. Een feestelijke dag voor MESA+, voor de hele Universiteit Twente en voor de wetenschap in Nederland.

 

Deze openingstekst voerde Prins Willem-Alexander in op een iPad, en na verzending naar de cleanroom werd de tekstregel geschreven in een hoofdhaar: geheel in stijl, met nanometer afmetingen. Vóór de openingshandeling had hij een rondleiding gekregen in de cleanroom van het nieuwe NanoLab, gestoken in beschermende kleding. Zakelijk directeur Miriam Luizink en enkele technici gaven daar een toelichting op de nieuwe faciliteiten. In de afgeladen zaal in de Waaier werd een paar keer live geschakeld naar de cleanroom.

Nanovisioenen
Intussen kreeg het publiek een fascinerend inkijkje in de wereld van de nanotechnologie, in een duo-presentatie door Jan-Douwe Kroeske en Dave Blank. Drie enthousiaste promovendi, Josée Kleibeuker, Songyue Chen en Johan Engelen lieten iets van hun werk zien. En ook hóren: Engelen heeft onlangs samen met een groep studenten een muziekinstrument op microschaal ontwikkeld. Dit ‘micronium’ heeft veel persaandacht gekregen in binnen- en buitenland en werd tijdens de openingsbijeenkomst live bespeeld.
Ter afwisseling kreeg het publiek nog een paar humoristische nano-visioenen voorgeschoteld: kun je straks een pilletje inslikken dat jou belt op je mobiele telefoon zodra je onverantwoord dreigt te gaan eten of drinken?
Serieuzer werd het toen Kroeske over de ethische aspecten van nanotechnologie begon: mag je zomaar knutselen aan de natuur? Vragen die Dave Blank niet uit de weg gaat in de vele presentaties die hij over zijn passie nanotechnologie geeft.
Of het niet lastig was om je in zo’n cleanroompak te hijsen, wilde Blank van de kroonprins weten. De wetenschappelijk directeur bekende daar zelf nog wel eens moeite mee te hebben. “Als je niet eens zo’n pak kunt aantrekken, kun je ook maar beter niet het lab in gaan”, was de spontane reactie van de Prins, die daarmee de hele zaal aan het lachen kreeg. Hij toonde zich zeer onder de indruk van de nieuwe faciliteiten.
Blank’s voorganger, prof. David Reinhoudt, voerde namens NanoNed het woord: het nationale nanotechnologie-programma waarvan hij de trekker is geweest. Reinhoudt heeft samen met Kees Eijkel aan de wieg gestaan van het nieuwe lab, en hij prees Dave Blank en Miriam Luizink voor de manier waarop zij het stokje hebben overgenomen. Onder de aanwezigen waren ook mensen van het eerste uur, van de voorloper van het huidige MESA+ Instituut voor Nanotechnologie, zoals prof. Jan Fluitman en prof. Piet Bergveld.

Ridder
Als klap op de vuurpijl had burgemeester Peter den Oudsten van Enschede nog een verrassing voor Dave Blank. Direct ná het vertrek van de kroonprins, volgens het protocol van het Koninklijk Huis, riep de burgemeester Dave Blank naar voren om hem te onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Den Oudsten prees Blank vanwege zijn grote verdiensten voor de wetenschap en de popularisering ervan, maar ook voor tal van maatschappelijke inspanningen in Twente, bijvoorbeeld voor de kunst in Enschede.

Namens alle MESA+-onderzoekers kregen Dave Blank en Miriam Luizink voor het NanoLab een bord aangeboden met de Latijnse tekst Nanos gigantium humeris insidentes (‘dwergen die staan op de schouders van reuzen’). Een relativerende tekst die tegelijk aangeeft dat uit iets kleins (nanos: dwerg) iets groots kan groeien. Een waardig besluit van een feestelijke dag!