Beurzen, congressen, seminars, events

IO-link workshop, de mogelijkheden en voordelen van IO-Link

Op woensdag 18 mei 2022 organiseert PI Nederland in samenwerking met haar leden de IO-Link workshop bij Avans Hogeschool in Den Bosch. Tijdens deze workshop laten experts met praktische demonstraties zien wat de mogelijkheden en voordelen zijn van IO-Link.

Het gebruik van IO-Link heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Deze krachtige point-to-point communicatie is gebaseerd op de bestaande 3-draads sensor en actuator verbinding zonder bijkomende eisen aan het kabelmateriaal. IO-Link maakt het daardoor mogelijk om, met minimale kosten, communicatie te realiseren tot op het laagste veldniveau.

In een hands-on workshop zal Lennard van Onselen namens Festo twee van de grootste voordelen van IO-link tonen, eenvoud & diversiteit. ‘We zullen, realtime, een pakket aan industriële componenten koppelen en parametriseren’. Denk hierbij aan componenten als sensoren, actuatoren, ventielen en communicatie platformen.

Binnen de industriële netwerk omgeving passen we steeds vaker digitale sensoren toe. Vanuit de digitale sensor komt meer en meer data vrij die vaak opgeslagen wordt in de Cloud omgeving waarbij OPC UA en MQTT een belangrijke rol spelen. Dirk Kop zal u, namens JUMO Meet- en Regeltechniek, laten zien welke technologieën u toepast om data van digitale sensoren via PLC/Gateway en OPC UA in de CLOUD te kunnen visualiseren.

namens Balluff zal Bas Krommenhoek in de demonstratie laten zien hoe u de draadloze IO-link master (Profinet) koppelt en configureert aan de sensor/actuator hub en IO-link bridge. Op de sensor hub sluit je de conventionele sensoren aan en op de IO-link bridge alle slimme IO-link devices. Dit alles over een gegarandeerde draadloze afstand van 10 meter. Bas Krommenhoek laat in deze sessie alle voordelen van de gestandaardiseerde draadloze IO-link systeem de revue passeren.

Edwin Slot en Martijn Krot zullen namens Ifm electronic een demo laten zien hoe IO-Link data input wordt voor intelligente monitoring en een correcte interpretatie van proceswaardes.

Inmiddels is IO-Link niet meer weg te denken als volwassen technologie, maar hoe kunnen we het nog eenvoudiger maken in gebruik? Door middel van standaardisatie en Smart Sensor Profiles is het mogelijk om op een fabrikant onafhankelijke manier devices te integreren. Gerjan Woelders en Jouke Aalvanger zullen namens Turck de verschillende standaardisatieniveaus toelichten en laten dit zien tijdens een demonstratie.

Tenslotte zal Jaap Westeneng, namens Endress+Hauser, meer vertellen over het digitaliseren van uw installatie met IO-Link en Industrial Ethernet.

IO-Link toegepast bij de Avans Automation Factory
In de Avans Automation Factory automatiseren tweedejaars studenten van de opleiding Elektrotechniek een complete productielijn. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van PROFINET, PROFIBUS en RFID tags. SInds een paar jaar worden de stacklights via IO-link aangestuurd. In een presentatie geven de studenten een inkijkje in het project. Aansluitend is er de mogelijkheid voor een korte rondleiding door het Techlab.

Meer nieuws van PI Nederland
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events

Uitgelicht