Algemeen

Henny Spaan ontvangt Martin van den Brink Award

Henny Spaan, oprichter en directeur van IBS Precision Engineering, heeft de Martin van den Brink Award ontvangen. De award, een initiatief van de Dutch Society for Precision Engineers (DSPE) is mede bedoeld om het succes van system engineering binnen de Nederlandse hightech industrie te onderstrepen.

Martin van den Brink zelf reikte de prijs uit.

Het met ruim tweehonderd gasten gevuld Mikrocentrum vormde het decor voor de vierde editie van de deze Award, vernoemd naar de chief product and technology officer van ASML. Martin van den Brink zelf reikte, samen met DSPE-voorzitter Hans Krikhaar, de prijs uit aan de winnaar. Krikhaar noemde de prijs “een eerbetoon aan de systeemdenker die ook aan business creation doet”.

In zijn dankwoord noemde Spaan het  “een enorme eer om hier te mogen staan”. In de precisietechniek is systeemdenken essentieel, zo zei hij. “Dat we daarvoor nu geëerd worden is fantastisch. We doen het met het hele team en niet alleen binnen IBS maar in heel Zuid-Nederland en ver daarbuiten. Het is de infrastructuur, ook dankzij de DSPE, die hiervoor verantwoordelijk is.” Spaan deed ook een oproep om de precisietechnologie naar nieuwe werelden te brengen. “We kijken nu heel erg naar litho. Dat is belangrijk, maar er ligt nog een hele wereld daarbuiten, die er zorgt dat we de volgende stap kunnen maken op nano- en picometer niveau. Liefst samen met een nieuwe generatie precision engineers. Laten we allemaal ons best doen om jonge mensen enthousiast te maken voor ons vak.”

Mikrocentrum-directeur Bert-Jan Woertman: “Terwijl we hier terecht de grote prestaties van Henny Spaan eren, brengen we ook een eerbetoon aan de collectieve kracht en expertise van de Nederlandse hightech systeemindustrie. Dit prestigieuze DSPE-evenement vestigt de aandacht op de opmerkelijke prestaties en pioniersrol die het leiderschap van ons land op het gebied van systeemtechniek illustreren.”

Henny Spaan is de 4e persoon sinds 2012 die de prijs ontvangt. Hij startte IBS in 1993, nog tijdens de afronding van zijn PhD in Precision Engineering. Hij heeft verschillende patenten op dit gebied en ontving in 2013 de Rien Koster Award voor zijn belangrijke bijdrage aan mechatronica en precisietechnologie in Nederland. IBS werkt samen met bedrijven en onderzoeksinstituten in de productie van producten en instrumenten te maken waarbij ultraprecisie van cruciaal belang is. IBS exporteert naar 36 landen naar klanten zoals Rolls Royce, Mercedes Benz, ASML, Applied Materials en Canon.


Meer nieuws over Algemeen