Branche- en ondernemersorganisaties
Overheid en politiek
FME: “Door nauwelijks te investeren in innovatie, neemt het kabinet een hypotheek op de toekomst.”
FME vindt het verstandig dat het kabinet de basis voor het vestigingsklimaat weer op orde brengt, onder andere door het tegengaan van regeldruk, aandacht voor arbeidsproductiviteit en het terugdraaien van een aantal pijnlijke lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven.
Ook de versobering van de 30%-regeling wordt voor een groot deel teruggedraaid. FME-voorzitter Theo Henrar: “Het kabinet laat hiermee zien oog te hebben voor de uitdagingen van ondernemers, dat is een goede zaak.”
Kloof tussen ambitie en beleid
Tegelijkertijd wordt er flink bezuinigd op onderwijs, innovatie en onderzoek, wordt de energiebelasting juist voor de industrie verhoogd en is er weinig aandacht voor Europese samenwerking. Henrar: “Wij onderschrijven de ambitie van het kabinet om bij de top vijf meest concurrerende economieën van de wereld te horen, van harte. Er zit echter teveel ruimte tussen wat het kabinet zegt te willen en het daadwerkelijke beleid. Wij zien niet hoe we op deze manier in de komende kabinetsperiode weer de top vijf halen. En dat is zorgelijk, want door nauwelijks te investeren in innovatie, neemt het kabinet een hypotheek op de toekomst.”
“Het is goed dat het kabinet ambitieus is en aandacht heeft voor de te grote druk die op ondernemers af is gekomen de afgelopen tijd. Bij stevige ambities, hoort echter ook een stevig onderbouwd beleid mét voldoende middelen. Enkel hoop is nog geen plan” sluit Henrar af.
FME-analyse Miljoenennota 2025
Wat betekent de Miljoenennota 2025 voor de technologische industrie? Wat zijn de belangrijkste plannen die de sector raken? De belangenbehartigers van FME zetten het in deze analyse op een rij.