EU symposium Machineveiligheid

Op 9 september j.l. bezochten 170 deelnemers uit 17 landen van de EU het symposium ‘Safety of Control Systems for Machinery' in Brussel.. De dagvoorzitter was Ian Fraser van de Standards Organisation van de Europese Commissie. De volgende lezingen werden gehouden:

De volgende lezingen werden gehouden:
• Aanbevelingen voor het praktische gebruik van de EN-ISO13849-1 door Michael Schaefer, expert van ISO-TC199/WG8, voorzitter van IEC TC44/WG7.
• Aanbevelingen voor het praktische gebruik van de EN62061 door Derek Jones, voorzitter van IEC-TC44/WG7.
• Praktijktoepassing van de EN-ISO13849-1 voor werktuigmachines door Eberhard Beck van de Index Group.
• Praktijktoepassing van relevante normen voor mobiele machines door Malcom Kent, technisch consultant UK.

De dag werd afgesloten met een levendige podiumdiscussie waaraan tal van experts in machineveiligheid deelnamen. Opvallend was dat er weinig machinebouwers vertegenwoordigd waren, maar die hebben meer praktische behoeften dan de fijnslijperij tijdens dit symposium, aldus Vladimir Dragosavic van Euchner. Interessant is dat alle deelnemers vinden dat een ergonomisch en productiegericht machineontwerp uiterst belangrijk is omdat dit de wens tot manipulatie wegneemt. Pas daarna kan het juiste gebruik van de PL- en SIL-normen een succesvolle bijdrage leveren. Er is aangekondigd dat er een versmelting zal komen van PL en SIL. De normen IEC62061 en EN-ISO13849 zullen vermoedelijk opgaan in een nieuwe norm. De eerste aanzet zal echter niet binnen 5 jaar worden gegeven. Wel zijn er nu al afgevaardigden die deelnemen in elkaars normcommissies.