EU steunt ontwikkeling van slimme materialen die voelen – en reageren
Een slimme placemat as dieetcoach, een armband als medicatie-alarm of een krachtgevoelige handgreep om te laten zien hoeveel stress je ervaart. Dat zijn slechts enkele van de potentiële toepassingen van ‘smart materials' uit het EU-gesubsidieerde project ‘Light.Touch.Matters', dat de komende 3,5 jaar gaat lopen en waarvoor 3,98 miljoen euro beschikbaar is.
Intelligente materialen
In dit project slaan ontwerpers en materiaalkundigen de handen ineen om een volledig nieuwe generatie van intelligente materialen te ontwikkelen die aanraakgevoeligheid combineren met lichtgevendheid. De basistechnologieën daarvoor zijn aan de ene kant de ‘piezo plastics’ die onlangs aan de TU Delft zijn ontwikkeld, voor de aanraakgevoeligheid. Aan de andere kant zorgen organische led’s (OLED’s) voor de uitstraling van licht. Omdat ze beide dun, flexibel en vervormbaar zijn, kunnen de nieuwe gecombineerde materialen het product-interface-ontwerp sterk verbeteren, zodat uiteindelijk “het product zelf de interface wordt”.
Zorg & welzijn
Tijdens het project zullen diverse ‘technology demonstrators’ worden ontwikkeld voor het gebied zorg & welzijn, waar intuïtief te bedienen producten zeer relevant zijn. Spin-off naar andere domeinen (b.v. auto’s) komt ook aan de orde.
Samenwerking
Het project is een samenwerking tussen productontwerpers en materiaalkundigen, met 17 partners uit 9 EU-lidstaten. Hieronder vallen acht toonaangevende ontwerpbureaus, vier universiteiten, één onderzoeksinstituut en vier additionele partners. Onder de wetenschappelijke staf bevinden zich gerenommeerde wetenschappers zoals de hoogleraren Roberto Verganti, Pim Groen en Mark Miodownik. Twee externe panels – één voor materiaalproducenten en één voor eindgebruikers van de kennis en materialen (industrie én ontwerpers) – garanderen een snelle opname van de projectresultaten.