Overheid en politiek

Ervaring opdoen met waterstofproductie op zee

Nederland wil kennis en ervaring opdoen met het gebruik van technologie voor waterstofproductie op zee. Dit gebeurt in de komende jaren met 2 demonstratieprojecten op zee. Bedrijven, onderzoeksbureaus, kennisinstellingen en andere geïnteresseerden kunnen reageren op een interessepeiling van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de ontwikkeling van deze demonstratieprojecten. Meedoen kan tot en met 26 januari 2024.

Afbeelding: RVO

Op de planning staan 2 waterstofdemonstratieprojecten. In deze projecten bouwen we een elektrolyser (fabriek voor waterstofproductie) op zee. Het eerste demonstratieproject gaat om een elektrolyser met een vermogen van minder dan 100 megawatt. Het tweede demonstratieproject heeft een vermogen van ongeveer 500 megawatt. De interessepeiling gaat vooral over het eerste waterstofdemonstratieproject op zee.

Risico’s en mogelijkheden
In de interessepeiling kunnen geïnteresseerden hun mening geven en meedenken met risico’s en mogelijkheden. Ook is RVO benieuwd naar behoeftes voor financiële ondersteuning die aansluit op de praktijk. Deelnemers kunnen meedoen vanuit verschillende rollen:

  • commerciële partij;
  • onderzoeksbureau;
  • kennisinstelling;
  • toeleverancier;
  • samenwerkende partijen.

Maar ook andere stakeholders die zich in de toekomst mogelijk willen gaan richten op (of belang hebben bij) de ontwikkelingen voor waterstofproductie op zee, kunnen meedoen.


Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws over Overheid en politiek