Electronics & Automation brengt optimisme terug in elektronicamarkt

De vakbeurs Electronics & Automation heeft het optimisme in de elektronicamarkt teruggebracht. De beurs trok zelfs meer bezoekers dan de voorgaande editie. Over de economische crisis werd met geen woord gerept. In tegendeel; er werd duidelijk naar mogelijkheden gekeken.

Dat er door de elektronicabedrijven op de kosten wordt gelet, werd ook duidelijk; er waren iets minder standhouders in vergelijking met de vorige editie en de aanwezige exposanten hielden hun stand vaak sober. Daarentegen werd op de ontvangst van de bezoekers niet bespaard. Mogelijk is dit de reden dat er zo’n opvallend positieve sfeer hing, zowel op de beursvloer als in de congreszalen. De beurs trok 4.363 bezoekers.

De Wireless Sensor Temperatuurmeter was een van de eyecatchers. De temperatuurmeter werd live op de beursvloer geproduceerd en bezoekers konden onderdelen van de gadget bij diverse stands ophalen. Stress was er bij alle betrokkenen. De populariteit van de gadget maakte het noodzakelijk dat het productieproces vanaf de tweede beursdag nog sneller moest dan op de eerste dag van de beurs het geval was. ’s Avonds werd dan ook hard doorgewerkt zodat de achterstand werd ingelopen. Maar liefst vijftig bedrijven, die de benodigde componenten voor de gadget beschikbaar stelden, klaarden hiermee een haast onmogelijke klus.

Ook opvallend was het seminar High Tech Heels, volledig verzorgd door vrouwen uit de elektronicabranche. “Ga uit van je eigen kracht, gebruik je typische vrouwelijke eigenschappen, ook in de technologie”, riep kamerlid Sabine Uitslag. Ze werd hiertoe geïnspireerd door een reeks vrouwelijke sprekers die stevige technologische verhalen neerzetten, maar tussendoor gewoon een catwalk uitvoerden.
Ook het gros van de standhouders was erg enthousiast over het verloop van de beurs. In het begin was men wat voorzichtig; zouden er wel voldoende bezoekers zijn vanwege de economische crisis? Al snel sloeg dit bij de meerderheid om in een positief gevoel; de bezoekersaantallen overtroffen de verwachtingen. Er werden zelfs orders afgesloten op de beurs, waardoor sommige standhouders meteen de huurprijs van hun stand eruit haalden.
De driedaagse beurs en technologieconferentie Electronics & Automation 2009 vond plaats van 27…29 mei in de Jaarbeurs Utrecht en omvatte zo’n honderddertig stands waarin de bedrijven hun producten en diensten presenteerden.

linda.dekker@fhi.nl