Duurzaamheid

Het thema van het Testtechnologie Paviljoen op HET Instrument 2010 is duurzame mobiliteit. In de praktische zin komt dat neer op een elektrische auto van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, een brandstofcelkart van de TU Delft en een elektrische golfkar van Mantys. Hoeveel mensen rijden al in een elektrische auto? Dat is nog niet massaal. Het zijn dus technologische voorbeelden, die vernieuwend gedrag met zich mee moeten brengen.

Dat vernieuwende gedrag is zeker wenselijk voor duurzaamheid. Nou zitten we al een tijdje in een groene Golf, maar wat betekent duurzaam eigenlijk? Tegenwoordig kijk je dan niet meer in het Van Dale woordenboek, maar geeft Wikipedia het antwoord:

‘Bij duurzame ontwikkeling is dus sprake van een ideaal evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen. Alle ontwikkelingen die op technologisch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen zijn duurzaam.’

Je zou kunnen zeggen, dat het nog niet zo’n goede definitie is, omdat aardig wat termen relatief en niet absoluut zijn. Wat is een ideaal evenwicht? Wat is bijdragen aan een gezonde aarde? Goed functionerende ecosystemen? En dat allemaal in evenwicht met elkaar.
Is het in deze tijd van imago belangrijker, dat alles groen lijkt of dat alles groen is? Vanuit een technisch oogpunt, wil je dan testen. Eigenlijk wil je exact weten, wat het verbruik is van materialen, energie en grondstoffen om een product te maken. Volgens mij wil men bij duurzaamheid eerst weten, wat de effecten zijn op ecologisch vlak.
Tegelijkertijd zullen de rationele mensen, die niets willen weten van imago, toch niet terugwillen naar de tijd van de Noormannen. De economische belangen en de wens om welvarend te leven, uiten zich volgens mij onder andere in de auto-industrie. Het thema duurzame mobiliteit appeleert dan aan het Wikipedia-streven, om ecologisch en economisch in evenwicht te zijn, waarbij je persoonlijk in een stoere kar zit.
Het is volgens mij ook niet voor niets, dat de meeste elektrische auto’s in een sportauto-model te krijgen zijn.
The bottom line is: je wilt het toch testen. De tien testbedrijven op het Testtechnologie Paviljoen hebben testen op de duurzame testobjecten voorbereid. Iedere bezoeker aan HET Instrument kan zich via www.hetinstrument.nl aanmelden voor een testplan met vijf van die testen. Als je die goed doorstaat, maak je kans op een weekend Lotus Elise.
Minder duurzaam, maar wel heel stoer.

Paul Petersen