Duitsland aanjager voor Nederlandse economie

Het conjuncturele herstel in Duitsland neemt rapper toe dan verwacht en zal ook positieve gevolgen hebben voor Nederland. Dit voorspelt de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK). Naar verwachting zal de economische groei van Duitsland in 2010 circa 2,4 procent bedragen, aldus de DNHK. In 2009 was dit nog -4,9 procent. De Handelskamer baseert deze prognose op een raming van haar overkoepelende organisatie ‘Deutscher Industrie- und Handelskammertag (DIHK)'. Deze had eerder deze week haar actuele conjunctuuranalyse voor 2010 gepubliceerd.

– afbeelding: Axel Gerberding, directeur van de DNHK –

“De werkgelegenheidsplannen van de ondernemingen verbeteren zich eveneens sneller dan verwacht”, aldus Axel Gerberding, directeur van de DNHK. “In het jaar 2010 zullen er naar verwachting 3,2 miljoen werklozen in Duitsland zijn. Dat is het laagste cijfer sinds 1992.” Duitse ondernemingen beoordelen de huidige situatie verrassend goed. Meer dan een vierde (28 procent) van de ondernemers geeft aan dat zijn eigen zakelijke situatie goed is, meer dan de helft (54 procent) vindt de eigen situatie voldoende. Slechts een vijfde (18 procent) beoordeelt de eigen situatie als slecht. Voor het eerst sinds het begin van de economische crisis overwegen dus de positieve beoordelingen.

“Dit is ook een goed signaal voor Nederland”, benadrukt Gerberding. De grootste motor van de ontwikkeling is volgens de Handelskamer de export. Gezien de prognose zal deze in 2010 met 10 procent groeien. De orderpositie verbetert zich snel weer richting het niveau van voor de crisis. “Dit was enkele maanden geleden nog niet te verwachten”, aldus Gerberding. De groeiende internationale handel biedt volgens de DNHK vooral ook goede perspectieven voor Nederlandse aanbieders. Zo zal de Duitse import naar verwachting circa 8 procent groeien en hiermee bijna weer het niveau van voor de crisis bereiken. “De vraag naar activiteiten in Duitsland is dus ook al duidelijk toegenomen.” Niet alleen heeft de DNHK in het afgelopen jaar een recordaantal nieuwe leden gehaald. “Ook zien wij het aantal opdrachten voor marktonderzoek, grensoverschrijdende personeelsbemiddeling en financiële dienstverlening door de DNHK toenemen.”

Branchebreed gezien, vergroten ondernemingen in Duitsland hun investeringsbudgetten voor de vestigingsplaats. Moderniseringen van producten, investeringen gericht op hergebruik en eerste aanzetten voor uitbreidingsinvesteringen worden gedaan.”Dit betekent groeiende kansen voor Nederlandse investeerders”, aldus Gerberding. Ook de verwachtingen van de ondernemingen geven vooral het vertrouwen weer in een opwaartse trend van de economie. 33 procent van de Duitse ondernemers verwacht een positieve conjuncturele ontwikkeling. Met name ondernemingen vanuit de industrie benutten langzaam maar zeker weer hun capaciteiten. Meerdere branches, zoals ICT, onderzoek en ontwikkeling, de gezondheidssector, ingenieursbureaus, de chemische industrie, elektrotechniek en duurzame energie hebben aanzienlijke werkgelegenheidsplannen. Gerberding: “De aantrekkelijkheid van de vestigingsplaats Duitsland is toegenomen.”