Doop Delta Lloyd Solar Boat

Op 26 mei werd in het Hilton Hotel in Amsterdam de Delta Lloyd Solar Boat officieel gedoopt. De zonneboot, ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft, zal in juli meedoen aan de derde editie van de Frisian Solar Challenge, de Elfstedentocht voor zonneboten.

Delta Lloyd Solar Boat
Al twee keer slaagde een team van Delftse studenten erin in hun klasse de Frisian Solar Challenge, een Elfstedentocht voor zonneboten, te winnen. Ook dit jaar doet een Delfts studententeam mee. Op woensdag 26 mei werd de Delta Lloyd Solar Boat officieel gedoopt. 

– afbeelding: romp Solar Boat, foto genomen bij De Vries, Aalsmeer – 

Draagvleugelboot
De studenten van het Delta Lloyd Solar Boatteam hebben dit jaar met behulp van technieken uit de luchtvaart en ruimtevaart en ‘advanced lightweight engineering’ een zonneboot ontworpen met een draagvleugelconstructie, een geperfectioneerde rompvorm, een nieuw ontwikkelde schroef en geavanceerde elektronica.

Door de vleugels wordt de boot ook al bij lage snelheden uit het water getild waardoor de weerstand en het energieverbruik worden verlaagd en de snelheid wordt verhoogd. De combinatie van de draagvleugels, een geperfectioneerde rompvorm, een nieuw ontwikkelde schroef en geavanceerde elektronica zorgt ervoor dat er uiterst efficiënt wordt omgegaan met de opgewekte energie. Het team hoopt in de race de topsnelheid van 20 km/h die is behaald door het team uit 2008, te verbeteren.

De boot kan overigens ook zonder draagvleugels varen. Het team heeft de draagvleugels zo ontworpen dat ze gedemonteerd kunnen worden. 

Frisian Solar Challenge
Op 4 juli 2010 start de Delta Lloyd Solar Boat in de derde editie van de Frisian Solar Challenge. Deze Formule 1-race is een Elfstedentocht voor zonneboten. Over een afstand van 220 kilometer varen deelnemers uit binnen- en buitenland in een zelfgebouwde zonneboot langs de Friese elf steden. De organisatie van de FSC bestaat uit bestuursleden van de Universiteit Twente en bedrijven in duurzame technologie. TU Delft hoogleraar Wubbo Ockels is adviseur van de organisatie. De Frisian Solar Challenge heeft als doel de promotie van duurzame technologie onder jongeren en het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling en het gebruik van duurzame (zonne) energie. 

www.deltalloydsolarboat.nl