Doop Delta Lloyd Solar Boat

Op 26 mei j.l. is in het Hilton Hotel in Amsterdam de Delta Lloyd Solar Boat officieel gedoopt. De zonneboot, ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft, zal in juli meedoen aan de derde editie van de Frisian Solar Challenge, de Elfstedentocht voor zonneboten.

Draagvleugelboot
De studenten hebben dit jaar met behulp van technieken uit de lucht- en ruimtevaart een zonneboot ontworpen met een draagvleugelconstructie, een geperfectioneerde rompvorm, een nieuw ontwikkelde schroef en geavanceerde elektronica. Door deze constructie wordt uiterst efficiënt omgegaan met de opgewekte energie. Door de vleugels wordt de boot ook al bij lage snelheden uit het water getild, waardoor de weerstand en het energieverbruik worden verlaagd en de snelheid wordt verhoogd. Het team hoopt in de race de topsnelheid van 20 km/uur, die is behaald door het team uit 2008, te verbeteren. De boot kan overigens ook zonder draagvleugels varen. Het team heeft de draagvleugels zodanig ontworpen dat ze demonteerbaar zijn.

Frisian Solar Challenge
Op 4 juli 2010 start de Delta Lloyd Solar Boat in de derde editie van de Frisian Solar Challenge. Deze Formule 1-race is een Elfstedentocht voor zonneboten. Over een afstand van 220 km varen deelnemers uit binnen- en buitenland in een zelfgebouwde zonneboot langs de elf Friese steden. De organisatie van de FSC bestaat uit bestuursleden van de Universiteit Twente en bedrijven in duurzame technologie. TU Delft hoogleraar Wubbo Ockels is adviseur van de organisatie. De Frisian Solar Challenge heeft als doel om duurzame technologie onder jongeren te promoten en om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en het gebruik van duurzame (zonne)energie.

Delta Lloyd Solar Boat Team
Edwin de Vries, (015) 278 9875
www.deltalloydsolarboat.nl