Delftse studenten zetten evolutie van de lantaarnpaal in de spotlight

Op het Amsterdam Light Festival, van 11 december tot en met 4 januari, is een opvallende creatie van Delftse studenten te zien. In de opstelling ‘Street Light Evolution' zetten de studenten het ontwerp van de eerste tot de moderne lantaarnpaal, letterlijk in de spotlight.

Campuskunst
Student Industrieel Ontwerpen Koen Fraijman kwam op het idee voor dit project toen het Delftse campuskunstwerk met de toepasselijke naam ‘wobbly tower’ door hevige wind was verwoest en er een plek openviel. Maar de wobbly tower wordt gerestaureerd op zijn oude plek waardoor Koen op zoek ging naar een andere locatie. De organisatie van het Amsterdam Light Festival bleek enthousiast over ‘Street Light Evolution’.

Teamwork
Binnen drie maanden heeft Koen het werk gerealiseerd met een divers samengesteld team van twaalf TU Delft honours-studenten; ze deden dit naast hun reguliere studieprogramma’s. ‘We hebben alle palen omgebouwd naar led-verlichting en een lichtshow geprogrammeerd. Vooral van het managen van een team en al het organisatorische werk, heb ik veel opgestoken’, aldus Koen.

Lichtshow
Het kunstwerk bestaat uit zes lantaarnpalen. Het oudste model stamt uit 1663 en is een replica van de Jan van der Heyden lantaarn, een gift uit de collectie van het Energetica Museum. De platte ‘tablet’ lantaarnpaal is met led-verlichting de modernste paal. Daarnaast zijn ook meer bekende lantaarnpalen uit het huidige straatbeeld verwerkt, zoals de Amsterdamse grachtlantaarn en een snelwegmast. Een subtiele lichtshow zet de palen afwisselend in de spotlight, waarbij er een ‘hartslag’ ontstaat. ‘Ik hoop dat het publiek door de spotlights kijkt naar het ontwerp van de palen en niet naar het schijnsel; eigenlijk is dit een ode aan de ingenieur’, zegt Koen.

Street Light Evolution is een maand lang te zien tijdens het Amsterdam Light Festival, aan de Weesperstraat (achter de Hermitage). Daarna hoopt het team een plek te vinden op de TU Delft Campus.