Congres TValley 2010 verkent veelbelovende toepassingen

Op donderdag 15 april 2010 organiseert Stichting Mechatronica Valley Twente (MVT) in samenwerking met KIVI NIRIA voor de zevende keer haar TValley-congres. Het congres over innovatie en business voor de hightech maakindustrie vindt plaats in Cinestar te Enschede en verkent dit keer toepassingen van de mechatronica in uiteenlopende industriële en maatschappelijke sectoren. Naast robotchirurgie en revalidatie passeren onder meer slimme productie van zonnecellen, geavanceerde printtechnologie en hightech materiaalbewerking de revue. Conclusie: Nederland doet meer dan mechatronica!

De Nederlandse hightech systems industrie heeft wereldwijd een goede naam, met dank aan de mechatronica, de combinatie van disciplines als mechanica, elektronica en software. De mechatronische aanpak heeft al geresulteerd in talloze technische hoogstandjes van Nederlandse makelij, zoals de lithografiemachines van ASML, de elektronenmicroscopen van FEI en de scanners van Philips Healthcare. De toepassingsmogelijkheden van hightech systemen reiken echter veel verder. De regio Twente biedt daar een vruchtbare voedingsbodem voor, zo zal Arie Kraaijeveld, voorzitter van het Innovatieplatform Twente, betogen in zijn openingswoord voor het TValley-congres op donderdag 15 april in Cinestar te Enschede.

Medische technologie
Zo is hightech bezig aan een opmars in de gezondheidszorg. Chirurgie met behulp van robots is allang geen science fiction meer. Dankzij mechatronische oplossingen kunnen chirurgierobots de nauwkeurigheid, de veiligheid en het bedieningsgemak garanderen die bijvoorbeeld ‘sleutelgatoperaties’ vereisen. Ook in de revalidatie rukken robots op, in dit geval voor het trainen van patiënten die herstellen van bijvoorbeeld een beroerte. Op dit gebied maakt Twente furore met de looptrainingsrobot Lopes, die nu wordt uitontwikkeld tot een commercieel product. De meerwaarde van de mechatronica zit hier uiteraard weer in de patiëntveiligheid en in de slimme regeltechniek die de patiënt zoveel mogelijk zelf laat bewegen. Tijdens het congres zullen onderzoekers van de Universiteit Twente een overzicht van beide gebieden geven en hun eigen resultaten presenteren.

Industriële toepassingen
Op industrieel gebied zijn soortgelijke succesverhalen te vinden. De productie van zonnecellen bijvoorbeeld is een complex proces met vele stappen die nauw op elkaar moeten aansluiten en efficiënt moeten worden geautomatiseerd – waarbij breuk van de kwetsbare cellen uiteraard moet worden voorkomen. Betrouwbaarheid, snelheid en subtiele handling zijn hier de trefwoorden en ook daarvoor biedt de mechatronica oplossingen; de MVT-leden DEMCON en Masévon Technology werken samen voor een gerenommeerde machinebouwer op dit gebied. Op microschaal springen de ontwikkelingen op het gebied van industriële inkjetprinting in het oog, waarbij naast de traditionele inkt ook andere materialen kunnen worden toegepast voor het maken van een “print”, tot metaal aan toe. UT-hoogleraar Detlef Lohse, vorig jaar benoemd tot Simon Stevin Meester, de hoogste onderscheiding voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland, zal ingaan op de actuele print-uitdagingen. Kortom, het congres ‘Meer dan mechatronica’ biedt een gevarieerd overzicht van veelbelovende hightech systems-toepassingen. Tegelijkertijd komen ook fundamentele ontwikkelingen in de metrologie aan bod, gepresenteerd door de Delftste hoogleraar Rob Munnig Schmidt – want wat je niet kunt meten, kan ook niet werken. Dit alles maakt het congres een must voor professionals zowel in de Nederlandse hightech maakindustrie en onderzoekswereld, als in de veelbelovende toepassingsgebieden.

Samenwerking
Om de krachten van de regio op dit veelbelovende gebied te bundelen, is Stichting Mechatronica Valley Twente opgericht. Dit initiatief van de bedrijven Bronkhorst High-Tech, DEMCON, Enrichment Technology Nederland, Imotec, IMS, Masévon Technology, maxon motor benelux, PANalytical, Tecnotion, Thales Nederland en VIRO engineering, de Universiteit Twente en ontwikkelingsmaatschappij Oost NV heeft tot doel het stimuleren van mechatronica in ruime zin. Dit doet de stichting onder meer door het financieren van een deeltijdhoogleraar Mechatronisch Ontwerpen en een universitair docent aan de Universiteit Twente en door het vormgeven van onderlinge samenwerking tussen bedrijven op het gebied van mechatronica en hightech systemen. Voorts neemt zij deel aan regionale en landelijke programma’s voor business development en onderzoek. Een jaarlijkse activiteit van de stichting is het TValley-congres, dat in 2010 voor de zevende keer plaatsvindt. Naast de lezingen omvat het programma de uitreiking van twee prijzen: de MVT Mechatronica-prijs van de stichting voor het beste afstudeerwerk op het gebied van de mechatronica en de KIVI NIRIA/UT scriptieprijs voor een excellente bachelor- of stagescriptie van een student van een technische opleiding van de Universiteit Twente. 

Het complete programma vindt u op www.tvalley.nl.