Opleiding, training, onderwijs
Overheid en politiek
Bedrijven zeer ongerust over gevolgen vermindering instroom van internationale studenten
Grote bedrijven zijn zeer ongerust over plannen van een aantal politieke partijen in de Tweede Kamer om veel minder Engelstalig onderwijs te geven en het aantal internationale studenten drastisch te verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van Economie- en Bedrijfskunde faculteiten.
In het onderzoek is gesproken met vertegenwoordigers van 20 bedrijven en brancheverenigingen. Onder deze bedrijven bevonden zich onder andere Philips, Unilever, Friesland Campina, Tom Tom, Ayden en EY. Volgens de meeste bedrijven zijn internationale studenten juist nu heel hard nodig om de economie draaiende te houden, gezien de huidige krappe arbeidsmarkt en de toenemende vergrijzing. Enkele bedrijven overwegen zelfs om buiten Nederland verder te groeien, niet alleen in de ICT en techniek, maar ook in de (bedrijfs)economische banen, zoals accountants, financial controllers, logistieke managers, productmanagers, data analisten, etc.
VNO-NCW is ook om een reactie gevraagd. Ingrid Thijssen de voorzitter van VNO-NCW: “Ik ben blij dat dit rapport er is. Het in voldoende mate aan kunnen trekken van internationaal talent, zeker in technische en bedrijfskundige studies en beroepen, is extreem belangrijk voor het toekomstige verdienvermogen van ons land. Er is wereldwijd een strijd om talentvolle mensen gaande. Het is belangrijk dat we ons dat realiseren.”
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van economie en bedrijfskunde faculteiten en afdelingen: Amsterdam (UVA en VU), Groningen, Leiden, Rotterdam (RSM en ESE), Tilburg en Utrecht.