Bedrijven

Economie / Financieel

ASML wil groeien in Nederland: 20.000 banen erbij

Financieel topman Roger Dassen van ASML ondertekent vandaag een intentieverklaring met de gemeente Eindhoven voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Hiermee zouden er in Eindhoven 20.000 banen bij komen. De groei zorgt naar verwachting voor nog eens zo’n 45.000 banen bij toeleveranciers en voor indirecte banen daarbuiten.

Het bedrijf staat momenteel voor grote investeringsbeslissingen voor verdere uitbreiding. ASML wil naar eigen zeggen bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de bestaande fabriek in Veldhoven uitbreiden. Onderzocht wordt of op nog aan te leggen bedrijfsterreinen rond luchthaven Eindhoven de grootschalige uitbreiding mogelijk is. De gemeenteraad van Eindhoven hakt in juni de knoop door.

ASML waarschuwde eerder nog dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt. Dat dreigement leidde onder meer tot een gesprek tussen vertrekkend ASML-topman Peter Wennink en demissionair premier Mark Rutte. Later werd bekend dat het kabinet vorige maand 1,7 miljard euro beloofde uit te trekken voor de aanleg van infrastructuur, versnelling van de woningbouw, onderwijs en andere zaken. Daar leggen de regio Eindhoven en regionale bedrijven nog eens ruim 700 miljoen euro bij. Dit om de groei in Nederland mogelijk te maken. “Beslissingen over toekomstige locaties van ons bedrijf moeten worden ondersteund door gunstige omstandigheden, zoals de beschikbaarheid van talent, infrastructuur, huisvesting en door een sterk investeringsklimaat in het algemeen”, aldus financieel topman Roger Dassen van ASML. “De recent aangekondigde maatregelen van de overheid dragen hieraan bij.”

Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) noemt het ‘goed nieuws’ dat ASML de intentie heeft om in Nederland te investeren in de uitbreiding van kantoren en onderzoeks- en productiefaciliteiten. ,,Hieruit spreekt ook vertrouwen in ons vestigingsklimaat en de steun die het kabinet daarbij geeft aan de chipsector. ASML behoort tot de top van de wereldwijde microchipindustrie.”

In Nederland  heeft ASML nu zo’n 23.000 medewerkers. Wereldwijd zijn het er 42.000. Wekelijks worden honderden nieuwe werknemers aangenomen.


Meer nieuws over Bedrijven
Meer nieuws over Economie / Financieel